BDU Media
BDU Media In 2019 hield stichting Hoger Onderwijs Gorinchem een informatieavond over haar plannen

Donkere wolken boven HBO opleiding in Gorinchem

11 juni 2021 om 15:54 Onderwijs

GORINCHEM De start van de vierjarige HBO bachelor ‘Professional College voor Technologische & Maatschappelijke Transitie’ in Gorinchem in 2022 lijkt hoogst onzeker te worden. Donderdagavond liet wethouder Ro van Doesburg de raad weten dat zowel het Rivas Zorg als HBO Drechtsteden de plannen te onzeker vinden.

Met die mededeling overviel de wethouder de raad, raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) sprak over het uit de hoge hoed toveren van deze argumenten en een ad hoc rechtvaardiging achteraf om niet meer dan 60.000 euro bij te dragen. Ook D66 raadslid nam het wethouder Van Doesburg zeer kwalijk door dit pas in de raadsvergadering naar voren te brengen. ‘Een bestuurder onwaardig’, zo liet hij weten. Tijdens het debat in de raad lagen twee moties voor die verder gingen dan het college voorstel om maar 60.000 euro subsidie bij te dragen in plaats van de gevraagde 300.000 euro van Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem (SHOG). In beide moties, van zowel oppositie als coalitie, ging het om 150.000 euro subsidie met enkele aanvullende voorwaarden voor het gehele gevraagde bedrag. De raad schermde vooral met het argument dat het om een ‘initiatief uit de stad’ gaat, de stichting werd in 2017 opgericht en werkt al enkele jaren aan de komst van een HBO opleiding in de stad.

,,Het draagvlak is niet unaniem en de raad heeft zelf de discussie rond het HBO gekoppeld aan het IAC. Dit is in de stuurgroep IAC aan de orde geweest en de bestuurder van HBO Drechtsteden heeft mij gevraagd de raad te melden dat het draagvlak niet unaniem is”, zo hield de wethouder de raad voor. Voor hem was de informatie ook vers, het laatste bericht was van 1 minuut over 18.00 uur. Na het aanstellen van een kwartiermaker werd een businesscase opgesteld en werd het aantal studenten van 600 naar 100 teruggebracht en is gekozen voor een particuliere opleiding met een college geld van 5.000 euro. Met name de SP had grote moeite met de hoogte van het collegegeld en de omvorming tot particuliere opleiding. De nieuwe informatie van de wethouder leidde uiteindelijk tot schorsing van de raad die besloot het voorstel van de agenda te halen om meer tijd te nemen. De raad gaat nu een sessie beleggen met stakeholders en de stichting om te horen hoe het nu verder moet. 

advertentie
advertentie