Afbeelding
Travel Store
Specialist

Hoe is reizen met corona maatregelen?

15 juli 2020 om 16:25 Opinie

Hoe is het om te reizen met de corona maatregelen? Marjon zocht het uit op Zakynthos, Griekenland. 

Wat heb ik dit gemist! Na maandenlang vakanties omboeken, kúnnen we weer op reis. Maar hoe ziet zo’n vakantie er anno 2020 uit? Ieder land heeft eigen regels en ook luchthavens en luchtvaartmaatschappijen nemen benodigde maatregelen. Om te ervaren hoe ‘vakantie vieren’ nu is, mocht ik op inspectiereis naar Zakynthos. Benieuwd hoe dit was? Lees dan verder.

Geen tijd om onderstaand verhaal helemaal te lezen? Bekijk dan hier de video.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Jurkje, slippers, bikini… naast het inpakken van je koffer is het noodzakelijk om iets meer voorbereiding te treffen dan normaal. Welke voorbereidingen dat zijn, hangt af van de bestemming waar je naartoe reist en met welke luchtvaartmaatschappij je reist. Denk bijvoorbeeld aan het ondertekenen van een gezondheidsverklaring, maar ook het vooraf online inchecken. Je Travel Agent brengt je op de hoogte van de voorbereidingen die op jouw reis van toepassing zijn.

Naast het meenemen van een geldig paspoort of identiteitskaart is het dit seizoen ook noodzakelijk om voldoende mondkapjes mee te nemen.

Eenmaal op luchthaven Amsterdam Airport Schiphol

Het is vroeg in de ochtend en ik ben er helemaal klaar voor. Bij het betreden van de luchthaven doe ik mijn mondkapje op en loop richting de bagage drop-off. Goed om te weten; bij veel airlines mogen de kleine koffertjes, die je normaal als handbagage meeneemt, niet in de bagagebakken boven de stoelen. Koffers dien je dus op de luchthaven in te checken. Heb je een kleine tas die onder de stoel past? Dan mag je deze mee aan boord nemen.

Op Schiphol was het al gezellig druk. De shops en restaurants zijn weer geopend, de vakantiekriebels beginnen nu écht te komen. Overal wordt afstand gehouden, er zijn spatschermen geplaatst en als je wilt kun je je handen desinfecteren bij desinfectiezuilen. Een echt opvallende aanpassing kom je pas tegen bij het boarden. Je gaat namelijk niet allemaal tegelijk aan boord, maar er worden stapsgewijs een aantal stoelrijen omgeroepen.

Aan boord bij TUIFly

Eenmaal aan boord is het best wel een gekke gewaarwording. Iedereen met zo’n mondkapje…het lijkt wel een bijeenkomst van chirurgen. Ook het cabinepersoneel draagt mondkapjes tijdens de vlucht. Het dragen ervan went gelukkig snel. Er zijn zo min mogelijk contactmomenten tussen passagiers en cabinepersoneel, maar op deze korte vlucht deed de service zeker niet onder. Wil je gebruik maken van het toilet dan kan dat uiteraard. Kijk alleen wel even of er niet een rij ontstaat. 

Ik had verwacht dat het koud zou zijn aan boord i.v.m. de ventilering, maar dit was gelukkig niet het geval. Door de HEPA-filters in de vliegtuigen en extra hygiënemaatregelen is het veilig vliegen.
Na een fijne vlucht landen we op het vliegveld van Zakynthos. We gaan weer per vier rijen het toestel uit. Iets wat voor mij in de toekomst zo mag blijven, want dit verloopt heel gesmeerd!

Yes, we zijn op Zakynthos

Kaliméra! We zijn op Griekse bodem. Wat heb ik hier naar uitgekeken. Ook op de Griekse luchthaven dragen we het mondkapje en ik toon ik mijn ingevulde ‘passenger locator form’. In Griekenland is het nu de regel dat ze willekeurig mensen selecteren voor een coronatest. Ongeveer 1/3 van de passagiers kwam hiervoor in aanmerking. Word je getest dan dien je officieel een dag in zelfquarantaine te gaan. Word je die dag niet gebeld, dan is de uitslag negatief. Zou de test positief zijn dan dien je 14 dagen in quarantaine te gaan. De zelfquarantaine wordt verder niet gecontroleerd, dus je kunt je vakantie verder voortzetten. Ook zorgt de test niet voor vertraging op het vliegveld. Koffer van de band halen dus en naar buiten!

Desunnyside of SunnyCars

Dit weekend rijden we in een huurauto van Sunny Cars. Bij de verhuurlocatie zijn maatregelen genomen. Er wordt afstand gehouden en er zijn spatschermen geplaatst. Medewerkers dragen handschoenen en mondkapjes. Er staat een nette Hyundai I-30 voor ons klaar. De high touchpoints zoals het stuur, de versnellingspook en de stoel zijn extra gedesinfecteerd en zitten verpakt in plastic.
 Samen met nog 2 medereizigers stap ik in de auto. Let’s go!

Ons verblijf in TUI BlueCaravel,Tsilivi, Zakynthos

We verblijven in het prachtige TUI BLUE Caravel. Een luxe adults only hotel in het plaatsje Tsilivi. We worden hartelijk welkom geheten en er vindt een korte check-in plaats. De kamers zijn grondig schoongemaakt en overbodige accessoires zijn weggelaten. De afstandsbediening van de tv en airco is geseald. Ik kom er al snel achter dat het personeel er alles aan doet om ons een zo ‘normaal’ mogelijk verblijf te bieden. Daarom dragen zij mondkapjes en wordt hún temperatuur gemeten. Voor de gasten is dit alles niet nodig.

In het hotel zijn nauwelijks belemmeringen of aanpassingen waar je als gast hinder van hebt. Wat wel een aanpassing vereist is het buffet. In het restaurant werden we geïnformeerd wanneer we naar het buffet mochten. Koks stonden achter spatschermen en via een looproute wijs je aan wat je graag wilt hebben. Als ervaren all-inclusive ganger merkte ik dat dit wel anders is dan normaal. Zelf voelde ik mij soms wat bezwaard en ik merkte dat je ook wat minder eet (maar daar ben je na de vakantie misschien wel blij mee?)

Tijdens ons verblijf hebben wij meerdere accommodaties bezocht. Het valt mij op dat per accommodatie de maatregelen anders kunnen zijn. Ook met het buffet wordt overal anders mee omgegaan.
Mijn tip; Geef je bij ons aan wat jij belangrijk vindt tijdens je vakantie dan informeren wij bij de desbetreffende accommodatie naar de eventuele maatregelen. 

Dag 2; eenroadtripover het eiland

Met de huurauto trekken we er op uit. We mogen de hele dag het eiland verkennen. Doordat er nog maar een paar vliegtuigen zijn geland op Zakynthos is het nog erg rustig qua toeristen. Dit betekent dat veel restaurantjes en winkeltjes nu nog gesloten zijn, maar de verwachting is dat alles snel weer op gang komt. Dit is natuurlijk een wisselwerking; als de toeristen komen, gaan ook de faciliteiten weer open ??

Dat het rustig is, biedt een heel groot voordeel: Je kunt overal op het gemakje rondkijken en je schiet de mooiste foto’s zonder toeristen op de achtergrond. Zeven jaar geleden was ik op dezelfde bestemming. Toen stond ik in een enorme rij om heel snel 1 foto te maken van Schipwreck Beach, maar nu heb ik ruim een kwartier op het uitkijkpunt gestaan en is mijn fotoalbum gevuld met stuk voor stuk prachtige foto’s.

Het viel mij op dat de Grieken goed omgaan met de maatregelen en ze zijn vooral ontzettend blij dat we weer op hun eiland zijn. Ze wachten met smart op nóg meer toeristen.

Weer back home

Helaas, het zit er weer op. We checken uit bij het hotel en leveren de huurauto weer in bij het verhuurstation. Daar worden gelijk alle deuren van de huurauto’s open gezet en de auto wordt grondig gedesinfecteerd. We lopen naar de luchthaven waar we ons mondkapje weer opzetten en afstand bewaren. Wat mij betreft zijn de maatregelen zeker ondergeschikt aan de totale vakantiebeleving. Bereid je goed voor en kun je een beetje flexibel zijn dan is het zeker vakantie. Voor mij snakt dit naar meer!

Ook zo'n zin gekregen in een vakantie naar Zakynthos? We hebben heel veel leuke vakanties voor je klaarstaan. Bekijk ze hier.

Wist je trouwens dat onze collega Eleni Tavridis Grieks bloed heeft? Ze kan je alles over dit geweldige land vertellen. Klik hier om contact met haar op te nemen ? 

Let op; bovenstaande informatie is gebaseerd op feitelijke, maar ook persoonlijke ervaringen en is een momentopname. Maatregelen kunnen bij een andere reis afwijken.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie