Het asielzoekerscentrum in de Gildenwijk
Het asielzoekerscentrum in de Gildenwijk Hannie Visser-Kieboom

Dertig asielzoekers slapen nachtje in het Campanile hotel in Gorinchem ter ontlasting van Ter Apel

28 maart 2024 om 21:13 Overig Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Dertig asielzoekers slapen vannacht in het Campanile hotel aan de Franklinweg in Gorinchem. Dit tegen de wil van de gemeente Gorinchem, die de voorkeur gaf aan extra mensen opvangen in het belastingkantoor aan de Vroedschapstraat. Wethouder Marjo Molengraaf informeerde de raad over deze actuele ontwikkelingen aan het einde van de raadsvergadering. De raad had veel vragen, maar deze werden niet beantwoord. Dat gebeurt pas volgende week in een raadsinformatiebrief.

Het blijft bij één nachtje in het Campanile hotel, morgen keren de dertig asielzoekers weer terug naar de opvang aan de Vroedschapstraat. Gezien de nijpende problemen in de opvang in Ter Apel besloot het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag eenzijdig om dertig mensen onder te brengen in het hotel, Het COA had al eerder contact met de gemeente Gorinchem over het gebruik van het Campannile hotel, maar het college stond daar niet voor open omdat ze al een grote opgave levert met de asielopvang. Daar verbleven tot vandaag 269 mensen.

Na overleg met het COA heeft het college besloten om tijdelijk toestemming te geven om dertig extra mensen op te vangen, tot maximaal driehonderd asielzoekers. Deze middag werden echter al dertig mensen vanuit de asielopvang naar het hotel gebracht.  Morgen keren ze terug naar de asielopvang.

De opvang van asielzoekers kwam al eerder aan de orde tijdens de raadsvergadering tijdens het vragen halfuurtje. Raadslid Ilhan Tekir (D66) vroeg naar aanleiding van een eerdere raadsinformatiebrief of de gemeente Gorinchem plaats maakt voor 199 asielzoekers, die in de spreidingswet voor Gorinchem zijn vastgesteld. Wethouder Molengraaf liet weten dat het exacte aantal nog besproken wordt in de provinciale overlegtafel. Gemeente mogen mensen uitruilen. 

advertentie
advertentie