Adnan Abdi, rechts naast hoofdtrainer van ZVG/Cagemax heren Khalid Elbaz, coacht de vrouwen van ZVG én de dames van GJS.
Adnan Abdi, rechts naast hoofdtrainer van ZVG/Cagemax heren Khalid Elbaz, coacht de vrouwen van ZVG én de dames van GJS. Kamal Effaouiki (ZVG/Cagemax)

Adnan Abdi aan het roer bij GJS vrouwen

18 augustus 2019 om 21:40 Overig

GORINCHEM Hij maakte de vrouwen van ZVG/Cagemax kampioen en promoveerde met hen naar de Eredivisie in de zaal. En Adnan Abdi neemt in het voetbalseizoen 2019-2020 naast deze voetbalsters ook de vrouwen van GJS onder zijn hoede.

Door Egbert Egberts

Toen GJS hem benaderde om het vlaggenschip van de voetbalsters van de Gorkumse Jonge Spartanen op Sportpark Dalem te gaan trainen had Adnan Abdi er meteen een goed gevoel bij. Ofschoon hij een drukke agenda heeft besloot hij tijd vrij te maken om mee te gaan in de ambities van coördinator Peter Pols van de vrouwenafdeling van de Roodwitten. ,,De club was op zoek naar iemand die de dames weet te motiveren. Die enerzijds gedreven is en anderzijds ook drommels goed weet dat lol maken ook een belangrijk ding is om samen met de dames tot goede resultaten te kunnen komen. En die het netwerk bezit, waaruit ook aanwas voor de selectie voort kan komen. Vond het een eer dat men bij terecht kwam. Het triggerde mij om daar ook meteen mee aan de slag te gaan. En ben daarmee inmiddels hard aan de slag."

Kamal Ettafouiki

Hij gaat de begeleiding echter tijdens het aankomend seizoen niet alleen doen. Zijn maatje van ZVG/Cagemax, Kamal Ettaoufiki, zal hem ondersteunen tijdens de wedstrijden en met de teamorganisatie. ,,Kamal en ik kennen elkaar al jaren. Hij droeg mede bij aan het succes van de zaalvoetbalvrouwen en kent z'n pappenheimers, net als ik. Kamal is wat zakelijker van aard, directer. Ik ben misschien wat zachter qua karakter, maar ben net als Kamal iemand die ook voor het resultaat gaat. Samen willen wij het damesvoetbal in de regio de waardering geven die het verdient. En uit talentvolle voetbalvrouwen proberen te halen wat zij in hun mars hebben. Oog houdend voor het feit dat voetballen ook vooral plezier beleven is. Want dat is in het belang van het team en de vereniging."

Tijdens de trainingen van ZVG/Cagemax zal de ervaren zaalvoetballer Johan van der Hoek aan de zijde van Abdi staan. En tijdens wedstrijden zal Mark Kortlever zijn taak als assistent blijven doen. Dan kan Abdi zijn aandacht volgens hem probleemloos over twee clubs blijven verdelen. ,,Samen staan we sterk. Dat komt de teams ten goede. Bij GJS zijn inmiddels al zo'n vijf veldspeelsters vanuit andere verenigingen erbij gekomen. En toen men mij vroeg om de selectie te gaan begeleiden heb ik ook gezorgd voor een nieuwe keeper. Dat vond men nodig. De selectie is in de breedte dus al sterker geworden. En aankomend seizoen willen we daar ook proberen de vruchten van te plukken. Het zou fijn zijn als we bovenin kunnen gaan meedraaien. Ik heb getekend voor drie jaar. Als we dan twee grote stappen kunnen hebben gezet dan ben ik een tevreden mens."

Somalië

Adnan Abdi is na zijn eerste verjaardag vanuit Somalië met zijn ouders naar Nederland gekomen. Gevlucht. Vanwege de oorlog. Geboren op 10 januari 1991, in de roerigste tijd van de geschiedenis van zijn vaderland. Zijn ouders scheidden van elkaar toen hij net op de basisschool zat. ,,Ik was vijf en groeide op bij mijn moeder, samen met mijn broertje. Ik heb geen prettige jeugd gehad. Mijn vader liet het afweten en vertrok. Mijn moeder sprak toen en nu nog steeds niet het allerbeste Nederlands. Komt nauwelijks onder de mensen. Ik daarentegen zocht vanaf het moment dat ik buiten kon zijn steeds naar uitdagingen. Op school vond men mij… eh … lastig. Maar ik was een heel goede leerling, hoor. Misschien dat men mij daarom wel wat dingen vergeven heeft. Maar ik was geen lieverdje. Ik was zeer leergierig, wilde alles weten. Maar haalde ook af en toe kattenkwaad uit. Heb geleerd weerbaar te zijn. Ging vaak tegen wat andere mensen vonden in. Dat wekte uiteraard weerstand op. Ben daardoor misschien wel sterker uit de bus gekomen dan als ik een braaf ventje was geweest. Ik wil tegenwoordig ook altijd een doel stellen en proberen dat ook te bereiken."

Zelf didactisch

Ook al had hij soms aan school een broertje dood, Adnan Abdi focust zichzelf steeds op het verbeteren van aandachtspunten. Is in veel opzichten zelf didactisch. ,,Wat ik zie dat neem ik in mij op. Waar ik ook mee bezig ben, het helpt mij vooruit. Ik ben na school begonnen in Rotterdam Zuid. Werken met probleemjongeren. Hen voorhouden dat je door positief ingesteld te zijn dingen kunt bereiken die je zelf eerst niet voor mogelijk zou houden. Verdiepte me in hun persoonlijkheden en thuissituaties. Praatte soms urenlang met hen, maar ging ook leuke dingen met hen doen. Het hielp hen vooruit, het vormde mij tot degene die ik nu ben. Momenteel ben ik in dienst van de Merwepolder, in Sliedrecht. Daar begeleid ik jongeren met autisme, de hardliners. Geen gemakkelijke types. Als het niet zo gaat zoals het in hun ogen zou moeten dan kunnen zij héél extreem reageren. Maar ik pas ook daar toe wat ik geleerd heb, wat ik zelf heb ervaren. Je moet vooral niet blijven hangen in de problemen die zij hebben, maar gebruik maken van de talenten die zij hebben. Als zij zien dat ze ook wat kunnen bereiken dan kunnen zij daar heel erg van genieten en plezier aan beleven. Ik houd me daar vooral mee bezig en het werkt. Dat doet mij ook goed."

Bolwerk

Adnan Abdi wil zowel van de ZVG/Cagemax vrouweneredivisieploeg als van de GJS damesvoetbaltak een bolwerk maken. ,,Met ZVG/Cagemax zijn we al goed op weg. Bij GJS trappen we daar deze week mee af. Het zou toch mooi zijn als er over een jaar of twee, drie geen twee maar vier vrouwenteams op de velden van de Merwe Donk aan het voetballen zijn? Ook de jeugd kan een groei doormaken. Als het de vrouwen goed gaat werkt dat als aanjagende factor op de jongere speelsters. Het is wenselijk om GJS weer leidend daarin te kunnen laten zijn in de regio. Ik ga er in elk geval mijn best voor doen. Zin in."            

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie