Afbeelding
De Stad Gorinchem

Twijfels over vuurwerkvrije zone in Gorinchem

1 november 2019 om 08:50 Overig

GORINCHEM De wens van de gemeente Gorinchem om rondom het Beatrixziekenhuis en het gasthuis een vuurwerkvrije zone in te stellen dreigt spaak te lopen op een tekort aan politie inzet. Dat antwoordde burgemeester Reinie Melissant-Brienen op vragen van Groen Links en ChristenUnie/SGP in de raadsvergadering.

Eerder sprak de raad over experimenteren met vuurwerkvrije zones om zo overlast tijdens de jaarwisseling terug te dringen. Raadslid Rutger van Breemen vroeg de burgemeester naar de stand van zaken. Hij wilde weten of al een pilotgebied was aangewezen. Ook vroeg hij naar het aantal klachten over vuurwerk buiten de jaarwisseling om. Verder liet hij weten dat niet voor iedereen helder is waar klachten gemeld kunnen worden. Bij de politie of bij de gemeente.

Burgemeester Melissant-Brienen liet weten dat ze 18 september tijdens het overleg in de veiligheidsregio de vuurwerkvrije zones heeft besproken. Vooral in kwetsbaren gebieden zoals rondom het ziekenhuis, het gasthuis plus het naastgelegen park ziet de gemeente het liefst een vuurwerkvrije zone. Minister Grapperhaus heeft echter laten weten dat de politiecapaciteit onvoldoende is om een verbod te handhaven. ,,We onderzoeken nog of we extra capaciteit kunnen inhuren. Als we het verbod niet kunnen handhaven is het zinloos, we moeten waken voor fake veiligheid", aldus burgemeester Melissant-Brienen. Tevens onderzoekt Gorinchem of ze een vuurwerkdetectiesysteem wil aanschaffen. Overigens krijgt de gemeente niet veel klachten buiten de jaarwisseling om over vuurwerk. Ze zegde tevens toe communicatie over het melden van klachten te verbeteren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie