Het gemeentehuis van de gemeente Altena
Het gemeentehuis van de gemeente Altena Hannie Visser-Kieboom

Altena wil meedoen in Regio Deal Maritieme Topregio

11 november 2019 om 12:43 Overig

ALTENA/GORINCHEM – De gemeente Altena wil graag als samenwerkingspartner worden opgenomen in de Regio Deal "Goed leven in een Maritieme Topregio' van de Drechtsteden en de gemeente Gorinchem.  Dat schrijft ze in een brief aan burgemeester Reinie Melissant-Brienen.

"Zowel in woord als beeld wordt Werkendam niet meegenomen in deze aanvraag. Onze inzet is dat wij in de aanvraag vermeld worden als huidige samenwerkingspartner en onderdeel van de maritieme topregio van Drechtsteden/Gorinchem/Werkendam. En als partij voor de uitvoering van projecten die uit de Regio Deal kunnen voortvloeien", zo laat de gemeente Altena weten. "Omdat wij denken dat de havens van Werkendam en de betrokken bedrijven meerwaarde hebben voor deze deal, worden we graag betrokken als samenwerkingspartner". In de aanvraag voor de Regio Deal wordt ingezet op meer samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. Zo zet de gemeente Gorinchem in op de beroepencampus en ziet ze kansen voor een nieuwe HBO opleiding liberal arts & science.

Tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente Gorinchem liet wethouder Ro van Doesburg aanvankelijk weten dat de beroepencampus ook zonder subsidie uit de Regio Deal kan worden opgezet. Later nam hij dat terug. "We hebben de Regio Deal hard nodig voor de beroepencampus". Gorinchem trekt vijftien miljoen euro uit voor de beroepencampus.  

De Regio Deal is een subsidieregeling vanuit het Rijk voor regio's die samen specifieke maatschappelijke taken oppakken, de aanvraag moet voor 1 december worden ingeleverd bij de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO), er is een bedrag van 180 miljoen euro beschikbaar. Uit de ingediende Regio Deals wordt vervolgens een selectie gemaakt, per project is maximaal 40 miljoen euro beschikbaar. Door middel van cofinanciering moet eenzelfde bedrag worden ingelegd door gemeenten en andere partners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie