Veiligheidsregio Gelderland-Zuid
Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Veiligheidsregio kondigt onderlinge verschillen aan

9 mei 2020 om 22:12 Overig

GELDERMALSEN Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft zaterdag 9 mei de Noodverordening COVID-19 aangepast en vastgesteld. Dit was nodig, wegens de versoepelingen die woensdagavond door premier Rutte werden aangekondigd. De Veiligheidsregio benadrukt dat er verschillen tussen gemeenten kunnen ontstaan in de uitwerking. 

De Veiligheidsregio zegt daarover: ,,Er zullen kleine verschillen ontstaan, niet iedere gemeente is hetzelfde en niet iedere gemeente loopt tegen dezelfde dilemma’s aan. We zijn als samenleving aan zet. We geven elkaar de ruimte en respecteren de ruimte die een ander nodig heeft. Alleen samen krijgen we corona onder controle."

Ook wordt veel van de samenleving zelf gevraagd. De Veiligheidsregio vraagt een grote verantwoordelijkheid van de inwoners.  ,,Er komt weer meer ruimte na een periode van strenge maatregelen en binnen blijven. Deze positieve ontwikkelingen kunnen alleen een vervolg krijgen als we gezamenlijk onze verantwoordelijkheid blijven nemen. De kapper vraagt of je gezondheidsklachten hebt, de conducteur zal handhaven in een te volle trein en de voetbaltrainer wijst op hygiëne."

Komende maandag worden de volgende versoepelingen ingevoerd. Allereerst gaan de basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderopvang (deels) open. Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken. Ook pedicure en fysiotherapie mag weer. Een afspraak maken is verplicht. Buiten sporten mag. Maar je moet wel 1,5 meter afstand houden. Bibliotheken gaan weer open.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls, ook burgemeester van Nijmegen: “Help elkaar om deze nieuwe 1,5 meter samenleving vorm te geven en respecteer ieders ruimte. We hebben het grotendeels zelf in de hand. We doen het voor elkaar. Daarom zullen we als burgemeesters niet meer op elk detail gaan controleren; al treden we natuurlijk wel op bij excessen. De samenleving is nu echt aan zet.”

advertentie
advertentie