Iboya en Mateusz Nowak tijdens een fietstochtje in de streek
Iboya en Mateusz Nowak tijdens een fietstochtje in de streek Prive collectie

Van dronepiloot naar ballonvaarder

Overig Ballonvaart Gorinchem

Wie gun jij een ballonvaart? Deze oproep verscheen oktober vorig jaar in deze krant. Om kans te maken op een ballonvaart hoefden de lezers slechts aan te geven wie volgens hen zeker moest opstijgen. Als alle verhalen zijn gepubliceerd, kan er online op de verhalen gestemd worden. Uiteindelijk bepaalt de lezer van De Stad Gorinchem wie er de lucht in gaat in het voorjaar van 2021. Deze week gunt Iboya Nowak- van der Hauw haar partner Mateusz Nowak een ballonvaart. 'Hij mag het weleens wat hogerop zoeken' zo schreef ze in haar mail aan de redactie.

door Hannie Visser-Kieboom

[GORINCHEM] – Voor Iboya van der Hauw is een ballonvaart al jarenlang een droomwens. Toen ze las over de ballonvaart die de Stad Gorinchem cadeau weggeeft aan lezers twijfelde ze dan ook geen moment om haar partner Mateusz Nowak op te geven. Het lijkt haar geweldig om samen met hem van een ballonvaart te genieten.

‘Hij mag het weleens hogerop zoeken’, zo schreef ze in haar mail. ,,Ik was heel erg verrast toen ik werd gebeld over de ballonvaart”, zo vertelt Iboya Nowak-van der Hauw lachend tijdens het online interview. Datzelfde geldt voor Mateusz die is aangeschoven bij Iboya achter het beeldscherm. Terwijl één van de kinderen even nieuwsgierig door het beeld loopt, vertelt Mateusz dat hij zich zelf niet zo snel zou opgeven voor een ballonvaart. ,,Ik ben geen fan van een vliegtuig, maar op die hoogte heb je wel een mooie helikopterview. Zelf vlieg ik het liefst met een drone en bekijk graag al die mooie beelden. Een ballonvaart is een beleving om het allemaal in het echt vanuit de hoogte te kunnen bekijken."

[MOOIE PLEKKEN] Het vliegen met een drone is al jarenlang een hobby van Mateusz, ,,Dertien jaar geleden kocht ik mijn eerste drone en ben daarna steeds verder gegaan, de techniek gaat ook steeds vooruit. Daarna ben ik een tijdje gestopt, maar na drie jaar heb ik weer een nieuwe gekocht, die is helaas in het water gestort. Mijn nieuwste drone heb ik in de zomer gekocht, dan ga ik graag de natuur in om met de drone te vliegen en filmpjes en foto’s te maken. Het is een uitdaging om mooie plekken op te zoeken en filmpjes te maken. Ik vind het dan niet erg om een stukje te rijden, bijvoorbeeld naar een mooi kasteel in Duitsland. In deze tijd vlieg ik niet zo vaak met een drone, op bewolkte dagen of als het regent ga je geen foto’s of filmpjes maken”.

[DROOMWENS] De wieg van Mateusz Nowak stond in Polen, maar hij woont al weer zeven jaar in Gorinchem en werkt als storingsmonteur in Hardinxveld. ,,Met een ballon vaar je op een andere hoogte dan met een drone, maar ik ga dan zeker veel filmpjes en foto’s maken vanuit de lucht”.

"Het is een uitdaging om mooie plekken op te zoeken en filmpjes te maken met mijn drone"

[VLIEGEND AVONTUUR] Iboya is ervan overtuigd dat een ballonvaart een bijzondere ervaring is om mee te maken. Zelf woont ze sinds 2005 in Gorinchem en werkt als serviceplanner bij een bedrijf in Leerdam. ,,Het opstijgen van zo’n ballon lijkt me een zeer bijzondere ervaring en dan zo’n vliegend avontuur beleven en niet weten waar je terechtkomt. En dan die grondtroepen die je volgen en je weer veilig laten landen. Voor mijzelf is het nog altijd een droomwens”.

advertentie
advertentie