Kristel en Richard met foto's van hun 100.000 stappen challenge
Kristel en Richard met foto's van hun 100.000 stappen challenge Hannie Visser-Kieboom

‘Parkinson is een sluipmoordenaar’

17 februari 2021 om 08:00 Mensen Ballonvaart Gorinchem

Wie gun jij een ballonvaart? Deze oproep verscheen oktober vorig jaar in deze krant. Om kans te maken op een ballonvaart hoefden de lezers slechts aan te geven wie volgens hen zeker moest opstijgen. Als alle verhalen zijn gepubliceerd, kan er online op de verhalen gestemd worden. Uiteindelijk bepaalt de lezer van De Stad Gorinchem wie er de lucht in gaat in het voorjaar van 2021. Deze week gunt Kristel van de Wijngaard de ballonvaart aan haar partner Richard Peters, die op zijn 44e de ziekte van Parkinson kreeg en morgen zijn 50e verjaardag viert. 

GORINCHEM Kristel van de Wijngaard wist direct wie ze een ballonvaart gunde, toen ze de oproep in Stad Gorinchem las. ,,Ik dacht al een tijdje wat ga ik doen voor zijn vijftigste verjaardag. Door corona zit een feestje er niet in. Maar zo’n ballonvaart zou wel een hele leuke verrassing zijn. Door de ziekte van Parkinson zijn veel dingen onmogelijk, maar zo’n ballonvaart kan wel”, zo legt Kristel (38 jaar) uit, terwijl haar partner Richard meeluistert. ,,Zes jaar geleden is de ziekte van Parkinson ontdekt, ik sleepte al wat langer met mijn been en mijn voet klapte steeds dubbel. Via een scan in het Antoniusziekenhuis is toen de diagnose gesteld. Mijn opa had het ook , ik heb hem nooit gekend en ken alleen de verhalen van mijn moeder. Ik had natuurlijk al een keer gegoogled op de symptonen en wist dat het MS of Parkinson moest zijn”.

PITBULL Parkinson is een chronische, progressieve ziekte, met medicijnen wordt geprobeerd de klachten terug te brengen. ,,Ik had net een nieuwe baan met een jaarcontract en wilde daar vol voor gaan, maar ik zat toen al veel in de ziektewet. Mensen die mij kenden, noemden me altijd ‘Pitbull’ Richard. Nadat ik was afgekeurd heb ik wel een flinke tik gekregen. Ik kan moeilijk stilzitten, maar als je niet oppast wordt je stijf en stram of gaat over bewegen”.

TENNIS Om toch wat om handen te hebben, helpt hij zijn buurman bij het opzetten van een Grieks restaurant. Als dat eenmaal loopt, wordt hij actief bij tennisvereniging Overwaard om sponsors te werven voor de nieuwe kleedlokalen. ,,Voorheen tenniste ik wel drie of vier keer per week op redelijk niveau, maar daar gaat nu teveel energie inzitten. Mijn dochter speelt nu ook tennis, mijn uitdaging dit jaar is om een half uur met haar te tennissen.” Door zijn ziekte is het vooral moeilijker om iets te plannen. ,,Geen dag is hetzelfde, je weet nooit wanneer je laag in je energie zit. Terwijl ik altijd iemand was van de afspraken en een hekel had om af te bellen.”

LUISTEREN Drie jaar geleden kreeg hij een relatie met Kristel, vooral via zijn dochter Sterre (10 jaar). Zij zat in de klas bij Vince, de jongste zoon van Kristel. ,,We kenden elkaar al wel en ik zat in die tijd in de ziektewet vanwege mijn schouders. Onze kinderen speelden vaak bij elkaar en zo raakten we steeds vaker in gesprek. We wonen wel apart, Richard woont in Vuren en ik in Gorinchem”. Richard vertelt dat Kristel rust uitstraalt, geduldig is en altijd een luisterend oor heeft. ,,Ze weet bijna meer van Parkinson dan ikzelf, zelf hield ik altijd een beetje af om me in de ziekte te verdiepen, misschien omdat ik het nog niet accepteerde. Parkinson is een sluipmoordenaar, het is fijn om daar samen over te praten. Zonder haar zou ik niet weten hoe het me zou zijn.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

WANDELEN Richard heeft nog wel wat wensen op zijn bucketlist, de ballonvaart is er één van, net als parachutespringen. Ook verre reizen naar Australië of Zuid-Amerika staan op de lijst. ,,Maar dan moeten we eerst de loterij winnen, als je eenmaal bent afgekeurd wordt het financieel niet beter. Door corona hebben we het wandelen ontdekt. Ik woon in Vuren in de gemeente West-Betuwe. Zo ontstond het plan om in alle 25 dorpen van de gemeente te wandelen, steeds 4.000 stappen. Dan zouden we mooi 100.000 stappen maken. Zo blijven we altijd positief en zien altijd wel ergens de zon schijnen.” Die inspanning is nu van zijn bucketlist, een grote fotolijst toont alle plaatsnaamborden als herinnering aan alle wandelingen.

advertentie
advertentie