De Avelingen is zoekgebied voor windenergie
De Avelingen is zoekgebied voor windenergie Fotostudio Marks

Gemeente nodigt omwonenden en bedrijven uit voor onderzoek windenergie

23 december 2021 om 09:59 Overig Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM  De gemeente stuurt in januari 2022 omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in een straal van circa 1.500 meter rond zoekgebied Avelingen een uitnodiging voor (online) bijeenkomsten over de verdiepende onderzoeken naar windenenergie. Mogelijk gaat de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doen naar de mening van omwonenden over windenergie. 

In een eerste stap van het onderzoek wordt onderzocht of er volgens de wet ruimte is voor windmolens. Er wordt getoetst aan huidige en toekomstige wet- en regelgeving voor natuur en ecologie (flora en fauna), milieu (geluid en slagschaduw), vaarwegen en veiligheid. Daarna wordt onderzocht hoeveel windmolens er op basis van stap 1 in theorie kunnen komen, hoe hoog ze kunnen zijn en op welke plaatsen of in welke opstelling ze zouden kunnen staan. Deze onderzoeken zijn naar verwachting najaar 2022 gereed. Tevens is provincie Zuid-Holland voornemens om Rijksuniversiteit Groningen een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de mening van de omgeving over de mogelijke plannen voor windmolens bij Avelingen. Het gaat om een brede steekproef over gemeentegrenzen heen waarin een dwarsdoorsnede van de samenleving wordt betrokken.

BESLUITVORMING  Tijdens het verdiepend onderzoek naar windenergie worden uitkomsten gedeeld met en aandachtspunten opgehaald bij inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De ingebrachte ideeën en aandachtspunten krijgen extra aandacht in het besluitvormingsproces en zijn weer onderwerp voor vervolgonderzoek in een (eventueel) volgende fase. Omliggende gemeenten zijn hierover geïnformeerd. Op de gemeentelijk website: www.gorinchem.nl/windenergie staat actuele informatie over de voorgeschiedenis, status van de verkenning en de verdiepende onderzoeken.

MILIEU EFFECTRAPPORTAGE Als het verdiepend onderzoek is afgerond in najaar 2022 en gesproken is met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties over het onderzoek én de resultaten, wordt besluitvorming voorbereid om al dan niet door te gaan naar de volgende onderzoeksfase. Dit besluit nemen de betrokken partijen: gemeente Gorinchem, provincie Zuid-Holland en de grondeigenaren Rijk en Staatsbosbeheer. Doorgaan naar een volgende fase betekent nog niet dat er windmolens komen. In een eventuele volgende fase is verdergaand onderzoek zoals een milieueffectrapportage (m.e.r.) noodzakelijk. Pas na afronding daarvan vindt definitieve besluitvorming plaats.

ENERGIENEUTRAAL Op 13 april 2021 hebben de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden de Regionale Energiestrategie RES 1.0 Alblasserwaard vastgesteld. Deze strategie gaat over hoe Gorinchem en Molenlanden een energieneutrale regio willen worden. In de RES Alblasserwaard 1.0 staat de ambitie om in 2030 in de regio 20% energie te besparen en 35% duurzame elektriciteit op te wekken door middel van zon en wind. Daarnaast laat de RES 1.0 zien hoe de regionale warmtestructuur is en hoe er wordt ingezet op innovatieve technieken. 

LANDELIJKE PILOT Zoekgebied Avelingen behoort tot de landelijk pilot ‘Hernieuwbare Energie op rijksgronden’ van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het zoekgebied ligt buiten het Groene Hart, langs infrastructuur, dichtbij energie-intensieve bedrijven en op een plek waar het elektriciteitsnet het aan kan. Met de in de RES geformuleerde ambities moet de CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde worden beperkt, zodat iedereen kan blijven wonen in een prettige, veilige en gezonde omgeving.

advertentie
advertentie