Kaartje uit TNO rapport over onderzocht zoeklocaties voor windturbines (WT)
Kaartje uit TNO rapport over onderzocht zoeklocaties voor windturbines (WT) Merwetank

Vrees voor meer windturbines op Avelingen door schrappen zoeklocatie op Oost

22 juli 2021 om 15:05 Politiek Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM - Nu de gemeente het zoekgebied voor windturbines aan de A15 nabij Gorinchem Oost schrapt, vrezen het bedrijf Merwetank en de stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem voor meer exemplaren op Avelingen. En dat terwijl Rijkswaterstaat in 2019 al wist dat windturbines op de landtong langs de Merwede geen optie zijn. 

Merwetank diende op 23 maart een WOB verzoek in bij de gemeente Gorinchem om inzage in alle documenten over de Regionale Energie Strategie, deze ontving zij op 23 juni jl. In een van de documenten van Rijkswaterstaat uit 2019 is een overzicht te zien van alle veertien mogelijke locaties voor windturbines. De locaties zijn onderzocht door TNO en een van de conclusies uit het rapport is dat vier windturbines op de landtong niet plaatsbaar zijn. Dat heeft te maken met het overzwaaien van de wieken over de vaargeul en de haven. Het TNO rapport is besproken in september 2019 in een overleg tussen Rijkswaterstaat en de gemeente Gorinchem. In december stuurde de gemeente Gorinchem hierover een brief aan de buurgemeenten Altena, West-Betuwe en Molenlanden. Twee andere windturbines zijn niet plaatsbaar vanwege de zichtlijnen met de defensieradar in Herwijnen. Een windturbine is ingetekend op het terrein van Damen Shipyard, dat bedrijf liet eerder weten niets te zien in windturbines op Avelingen. 

LEF Merwetank stuurde de gemeenteraad direct een brief na het besluit om het zoekgebied voor windturbines in Oost te schrappen. Directeur Wout de Jong van Merwetank vraagt de raadsleden of ze beseft dat door het schrappen van Gorinchem Oost het bod van de RES in gevaar dreigt te komen. Merwetank stelt dat het zoekgebied nu beperkt is tot de landtong en het natuurgebied ten westen van Avelingen. Omdat de windturbines niet plaatsbaar zijn op de landtong resteert nu alleen het natuurgebied ten westen van Avelingen nog. Met als gevolg dat op het volgebouwde terrein nog meer windturbines geplaatst moeten worden om het bod van de RES gestand te doen. ,,Of hebben we hier te maken met een college dat niet het lef heeft om aan de inkrimping van het zoekgebied de consequentie te verbinden dat daarmee de RES doelstelling niet gehaald wordt. Wat zegt dit over de bestuurskracht van ons college in dit dossier? Wordt hiermee de raad van Gorinchem een onbetrouwbare partner voor de raad van Molenlanden?”, zo vraagt De Jong aan de raadsleden in zijn brief. Peter Verschoor van Stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem laat weten geheel achter de brief van Merwetank te staan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie