Afvalreiniging in Gorinchem
Afvalreiniging in Gorinchem hans hofland

Ergernis over afvaltoerisme in Hoog-Dalem

13 januari 2022 om 08:10 Overig

GORINCHEM  Hans Hofland uit de Multatuliestraat stuurde de redactie een foto van de afvalcontainers in Hoog Dalem. Met daarnaast de achteloos weggegooide vuilniszakken in het plantsoentje. Hofland noemt het verkeerd beleid en twijfelt of hij wel wil gaan stemmen op 16 maart.

De gemeente voert een een afvalreinigingsbeleid in om het restafval gescheiden in te zamelen. Hiervoor zijn dure afvalcontainers geplaatst. Volgens Hofland is het echter geen oplossing. ..Dit nieuwe beleid creëert problemen: restafval buiten containers, ‘afvaltoerisme’ en onhygienische situaties. En vergeet niet de gestegen kosten van de afvalverweking!”, zo schrijft hij bij de foto. Hij noemt het kenmerkend voor het gemeentelijk beleid: ‘we voeren iets nieuws in en maken hiermee nieuwe problemen’. 

VERKEERD SYSTEEM ,,Het is echt een dumpplaats naast die containers. Ik heb al twee keer een foto naar de wethouder gestuurd en hij zegt steeds ‘we doen ons best’, maar dit kan echt niet. Die afvalbakken raken vol en dan gooien ze het ernaast. Een kind kan aanvoelen dat het niet goed gaat. Het is ook nog eens onhygiënisch. Vooral met Kerst lag er overal troep en dan komen de vogels en krijg je nog meer rommel. Begrijpelijk dat mensen hun vertrouwen in de (lokale) politiek verliezen”. Zelf rijdt Hofland naar een volgende container als hij met een volle vuilniszak ontdekt dat de containers vol zijn. ,,Dit is een verkeerd systeem, de kosten gaan ook nog eens ieder jaar omhoog. Veel mensen van buiten Gorinchem komen naar het winkelcentrum in Hoog Dalem en dan gooien ze het afval hier gratis weg.. Op 16 maart zijn de gemeentelijke verkiezingen, ik weet nog niet of ik ga stemmen.” Hofland ziet zelf meer heil in een eigen container voor het restafval. 

PASJESSYSTEEM Of de invoering van een pasjessysteem leidt tot verbetering durft Hofland niet te voorspellen. ,,Maar als ik geen pasje heb, gooi ik ook mijn afval ernaast.” Met het plaatsen van de containers voor restafval wil de gemeente juist de gescheiden inzameling stimuleren. Om het afvaltoerisme en het dumpen van het afval terug te dringen heeft de raad reeds besloten tot invoering van een pasjessysteem. Wanneer Waardlanden de pasjes in gaat voeren is nog niet duidelijk, ze heeft het wel opgenomen in haar beleidsplan 2021-2025. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie