Voor het brengen van afval in de containers is straks een pasje nodig
Voor het brengen van afval in de containers is straks een pasje nodig Waardlanden

Twijfel over pasjes voor afval

25 mei 2021 om 08:07 Overig

GORINCHEM De invoering van een pasjessysteem door Waardlanden voor het gebruik van de ondergrondse afvalcontainers roept bij meerdere fracties vragen op. Ook bij het terugdringen van de hoeveelheid afval tot maximaal 100 kg per huishouden zetten enkele raadsleden vraagtekens.

In Gorinchem wordt nu gemiddeld 232 kg afval per huishouden opgehaald, veel van het afval kan gescheiden worden ingeleverd. Zo kunnen 2400 volle vrachtwagens met herbruikbaar materiaal worden gevuld. Door betere afvalscheiding moeten de kilo’s terug tot maximaal 100 kg in 2025. Zo worden in de binnenstad en bij hoogbouw straks voorzieningen geplaatst om het GFT afval gescheiden in te zamelen. Dat biedt tevens de mogelijkheid om biologisch afbreekbare kattenbakkorrels te gebruiken, zo was het advies aan SP raadslid Eva Dansen. ,,Ik heb twee katten en daarmee lukt het echt niet om maximaal 100 kg per huishouden in te zamelen”. Dansen heeft ook ervaring met de invoering van een pasjessysteem van jaren geleden en dat was volgens haar geen succes. Ze stond daarin niet alleen, ook Rutger van Breemen (Groen Links), Niels van Santen (VVD) en Jack Oostrum (PvdA) hadden nog herinneringen aan het eerdere, falende pasjessysteem. CDA raadslid Janneke Oversteeg liet een tegengeluid horen, ze woonde eerder in Zaltbommel en daar was iedereen snel gewend aan de nieuwe manier van inzamelen door de AVRI.

Naast terugdringing van de hoeveelheid afval en betere afvalscheiding is ook het tegengaan van afvaltoerisme reden voor het invoeren van een pasjessysteem. Door invoering van diftar in de gemeente West-Betuwe rijden de inwoners naar Gorinchem om hun afval daar gratis in een ondergrondse container te dumpen. Met het nieuwe pasjessysteem kan dat straks niet meer. De twijfel over het nut van de pasjes werd gepareerd door te wijzen op de AVRI die in een vergelijkbaar gebied als Waardlanden een dergelijk systeem heeft opgezet.

D66 raadslid Ilhan Tekir vroeg aandacht voor bestelbussen bij de afvalbrengstations met particulier tuinafval. Nu worden deze bestelbussen nog geweerd, vooral vanwege het ontbreken van controles op bedrijfsafval. Met de inzet van vier extra BOA’s kunnen bestelbusjes straks wel gecontroleerd worden. Ook blijven kleine hoeveelheden tuinafval zoveel mogelijk gratis. Op 24 juni besluit de raad over het pasjessysteem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie