De bibliotheek is nu nog gehuisvest aan de Groenmarkt
De bibliotheek is nu nog gehuisvest aan de Groenmarkt BDU Media

Bibliotheek verhuist voorlopig niet naar Cultuurstraat

27 juli 2020 om 08:15 Politiek

GORINCHEM De bibliotheek AanZet verhuist voorlopig niet van de Groenmarkt naar de Botersteeg. Het college wil ook andere locaties voor de bibliotheek onderzoeken, mogelijk wordt wel een deel van de dienstverlening naar de Cultuurstraat verplaatst. 

De verhuizing van de bieb naar de Cultuurstraat is opgenomen in de nieuwe Cultuurvisie, net als het plan voor de Cultuurstraat. De verhuizing is niet definitief van de baan, ook het plan van de omvorming van de Botersteeg tot Cultuurstraat is niet van de baan. In de winkelpassage zijn al twee tijdelijke initiatieven van de gemeente gehuisvest. Dit zijn de talentontwikkelingsplaats ‘In de Ruimte’ en de dansontmoetingsruimte van Breaksquad. Vastgoedeigenaar Handelsonderneming Mens Vastgoed staat positief tegenover een verdere transformatie van het winkelgebied, maar het college wil nog onderzoeken welke behoefte aan de Cultuurstraat ten grondslag ligt. 

Verder is de gemeente met Bibliotheek AanZet in gesprek over de inhoud en omvang van de toekomstige dienstverlening. Deze moet straks wel aangeboden worden vanuit een centrale locatie, liefst in het centrum van de stad. Maar daarvoor wil ze liever geen nieuw vastgoed of toename van de huisvestingslasten. Een nieuwe locatie moet recht doen de maatschappelijke en openbare ontmoetingsfunctie van de bibliotheek. De Cultuurstraat vormt daarbij niet langer het uitgangspunt, maar ook het pand aan de Groenmarkt voldoet niet meer aan de huidige eisen voor een bibliotheek. Het pand is eigendom van de gemeente die inzet op verkoop voor herontwikkeling. 

Voor de Cultuurstraat ziet de gemeente nog kansen; ze wil op beperkte schaal starten aan een zijde van de passage, de doorgang moet in elk geval open blijven. De Cultuurstraat moet meerwaarde hebben voor de levendigheid van de binnenstad en de regiofunctie van Gorinchem versterken. De gemeente wil daarvoor verder in gesprek met ondernemers. Pas als het concept van de Cultuurstraat zowel inhoudelijk als financieel helder is, wordt gekeken of de bibliotheek in te passen is in de Cultuurstraat. 

advertentie
advertentie