Vuurwerkschade aan prullenbaken
Vuurwerkschade aan prullenbaken Eempers

Dertig prullenbakken vernield tijdens jaarwisseling

21 februari 2022 om 12:23 Overig

GORINCHEM Tijdens de jaarwisseling is voor 22.000 euro aan schade aangericht in Gorinchem. De grootste kostenpost bij de laatste jaarwisseling waren 30 vernielde prullenbakken, die voor een bedrag van 16.140 euro moesten worden vervangen. De afvalbakken zijn met een zwaarder type vuurwerk vernield dan voorheen. 

Het schadebedrag is hoger dan voorgaande jaren, zo was het bedrag bij de vorige jaarwisseling 14.301 euro en in 2019/2020 in totaal 12.400 euro. Vernielingen aan twee glijbanen zorgden voor een schade van 5.263 euro. Vervanging van een speeltoestel aan de Schuttersgracht kostte de gemeente 600 euro. 

Via de Fixi app ontving de gemeente tussen 11 november en 4 januari in totaal 442 meldingen van vuurwerkoverlast. De meeste meldingen werden gedaan tussen 31 december en 1 januari en met name tussen 19.00 uur tot 03.00 uur. In deze periode werden 127 meldingen gemaakt van vuurwerkoverlast. De termen bij de meldingen zijn o.a. zwaar illegaal vuurwerk; enorme knallen; zware knallen; vuurwerkbommen.

Het beeld bij de hulpdiensten is dat de jaarwisseling relatief rustig verlopen is. Er deden zich geen incidenten met vuurwerk voor waarbij gewonden gevallen zijn. In algemene zin is, net als tijdens de vorige jaarwisseling, duidelijk geworden dat een algeheel vuurwerkverbod zeer lastig te handhaven is, zo schrijft de gemeente Gorinchem in de evaluatie van de jaarwisseling. ,,Het gebied is erg groot om effectief toezicht te kunnen houden en te kunnen handhaven. Daarbij is gebleken dat er veel mogelijkheden zijn om aan vuurwerk te komen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie