Overzicht van alle vuurwerkklachten via de app van de vorige jaarwisseling
Overzicht van alle vuurwerkklachten via de app van de vorige jaarwisseling Gemeente Gorinchem

Vuurwerkoverlast melden kan via Fixi app

28 december 2021 om 08:00 Overig

GORINCHEM Inwoners die ondanks het landelijke vuurwerkverbod overlast ervaren of schade ondervinden, kunnen dit melden via de Fixi app. Vorig jaar maakte de gemeente Gorinchem nog gebruik van de aparte vuurwerkoverlast meldingsapp IMAGEM.

Het is overigens niet zo dat na melding van vuurwerkoverlast direct wordt opgetreden door de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Zij brengen wel alle meldingen in kaart, zodat duidelijk wordt waar de overlastgebieden zich bevinden. Op basis van die gegevens wordt de overlast aangepakt, door bijvoorbeeld deze plekken vaker te bezoeken. Alleen als het werk van de BOA’s het toelaat, gaan ze direct op een melding af. Als ze dan iemand met vuurwerk aantreffen, krijgt deze een boete opgelegd. De informatie over vuurwerkoverlast wordt met de politie gedeeld. 

HOTSPOTS De meldingsapp IMAGEM, die de gemeente vorig jaar gebruikte, gaf wel inzicht in de ‘hotspots’ van de vuurwerkoverlast, vorig jaar waren dat Hoog- en Laag Dalem en de binnenstad. De gemeente kreeg vorig jaar 1040 meldingen via de app. Reden om deze app te vervangen, waren klachten over het gebruik. Daarop besloot de gemeente alleen de Fixi app in te zetten. Vorig jaar is er extra inzet geweest vanuit een beveiligingsbedrijf: de zogenoemde ‘sus-wachten’. Dit jaar zijn er vier BOA’s (twee koppels) en twee (1 koppel) toezichthouders aan het werk tijdens de jaarwisseling.

ILLEGAAL De totale schade van de jaarwisseling voor gemeente Gorinchem kwam vorig jaar uit op 14.301 euro, voor onder andere 36 afvalbakken en twee metalen banken. Op basis van de beschikbare informatie leidde het landelijk vuurwerkverbod niet tot minder schade, maar door zwaarder, illegaal vuurwerk uit het buitenland juist tot meer schade.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie