Burgemeester Melissant met Marjo Molengraaf, Frank Barth en Renate van Maaren
Burgemeester Melissant met Marjo Molengraaf, Frank Barth en Renate van Maaren Hannie Visser-Kieboom

Groen Links-raadslid Van Breemen neemt afscheid zonder lintje

25 maart 2022 om 18:57 Overig

GORINCHEM  Groen Links-raadslid Rutger van Breemen nam donderdag na zestien afscheid van de gemeenteraad. Normaliter krijgen raadsleden na twaalf jaar een Koninklijke onderscheiding, maar Van Breemen bedankte voor die eer. De scheidende raadsleden Renate van Maaren, Marjo Molengraaf en Frank Barth kregen wel een lintje uitgereikt. Hafid Chaaby kon niet aanwezig zijn, maar krijgt zijn onderscheiding later uitgereikt.

Rutger van Breemen, geliefd bij zowel oppositie als coalitie, blikte tijdens de raadsvergadering ook zelf terug op de voorbije zestien jaren als raadslid. Hij begon al vier jaar eerder als fractie asssistent en was zo twintig jaar politiek actief. Met zijn afscheid komt ook een einde aan 28 jaar Groen Links in de raad. ,,Ik kijk met plezier en dankbaarheid terug. Dat is van VNG congres tot vertrouwenscommissie voor benoeming van de burgemeester. Misschien was ik soms te belerend, maar ik heb alles gedaan in het belang van de stad." Zelfs twijfel aan het eigen gelijk hoorde daarbij. Van Breemen die als buurtpastor werkt, eindigde zijn betoog met 'Gods zegen' voor de nieuwe raad. Van Breemen was eerste plaatsvervangend voorzitter van de raad, lid van de agendacommissie en tevens voorzitter van de parallelsessie. Hoewel het raadslid geen prijs stelde op een bijzondere erkenning in de vorm van een onderscheiding, werd in de afscheidsspeech door de burgemeester haar erkentelijkheid uitgesproken over hetgeen Van Breemen betekend heeft voor Gorinchem.

VERRASSING Frank Barth, Hafid Chaaby, Renate van Maaren en Marjo Molengraaf werden tijdens het afscheid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor raadslid Frank Barth van ChristenUnie-SGP kwam dit echt als verrassing omdat hij op enkele weken na de twaalf jaar niet had vol gemaakt. In de afscheidsspeech van burgemeester Reinie Melissant werd gememoreerd dat het geloof voor hem heel belangrijk is. En dat hij altijd open stond voor andere overtuigingen. Frank Barth had zitting in de gemeenteraad sinds 2010 namens ChristenUnie-SGP. Zijn collega raadslid Marjo Molengraaf - het eerste vrouwelijk raadslid voor de SGP - werd onderscheiden vanwege haar 16-jarig raadslidmaatschap. Ze viel door de jaren heen op door haar sociaal betrokken houding. Zelf liet ze weten vooral de laatste vier jaar als pittig te hebben ervaren, vooral door scherpe tegenstellingen tussen oppositie-coalitie. Molengraaf had voldoende voorkeursstemmen om in de nieuwe raad zitting te nemen, maar koos toch voor beëindiging van het raadslidmaatschap.

WELBESPRAAKT Hafid Chaaby  was met zijn twintig jaar één van de langst zittende raadsleden; de eerste zestien jaar voor PvdA en de laatste vier jaar voor Democraten Gorinchem. Hij was niet aanwezig tijdens de raadsvergadering en krijgt de Koninklijke Onderscheiding op een later moment opgespeld. ,,Een welbespraakte man en vakbondsman in hart en nieren", zo zei de burgemeester in haar afscheidsrede. Renate van Maaren werd onderscheiden vanwege haar 12-jarig lidmaatschap van de raad. ,,Een dame die graag de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ zet en geen blad voor de mond neemt", zo typeerde de burgemeester haar. Van Maaren startte als raadslid voor het CDA in 2010, stapte over naar Stadsbelang en richtte uiteindelijk haar eigen partij, Fractie van Maaren, op.

VIER PARTIJEN Naast de toekenning van de Koninklijke Onderscheidingen en de erkentelijkheid zonder lintje werd van nog eens zeven raadsleden afscheid genomen; dit zijn Ashraf Hachhouch, raadslid sinds 2018 voor de PvdA. D66'er Martijn Hassouna, het kortst zittende raadslid, nam afscheid na een jaar raadslidmaatschap. Gerard van der Lee en Jacques Roeland namen na vier jaar afscheid als raadslid voor Stadsbelang. Hans van Mourik nam na acht jaar afscheid en wisselde af en toe van partij; hij was raadslid voor achtereenvolgens Gorcum Actief, Fractie van Mourik, Stadsbelang, Lijst van Mourik en lijsttrekker voor Zorg Voor Gorkum. Wegens ziekte was Van Mourik niet aanwezig tijdens de raadsvergadering. Scheidend raadslid Lennart Onvlee zat sinds 2014 in de raad voor het CDA.

NIEUWE RAAD VVD' er Jaap Wientjes was raadslid van 2010-2014 en 2017-2022. In zijn eigen afscheidsspeech liet hij weten dat de kwaliteit van de raadsleden omhoog moet en dat ze zeker niet over een stoeptegel, maar over de lange lijnen na moeten denken. Verder gaf hij het advies dat raadsleden niet te lang moeten blijven. Verder vroeg hij zich vooral af waar de humor is gebleven in de politiek. In totaal namen van de 25 raadsleden, 12 raadsleden afscheid. Woensdag 30 maart wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
De gemeenteraad nam afscheid van twaalf leden
advertentie
advertentie