Zomerfeest op de Groenmarkt gaat wel door
Zomerfeest op de Groenmarkt gaat wel door Martijn Klop

Burgemeester snel in gesprek over zomerfeest op Varkenmarkt

Overig

[GORINCHEM] Vandaag kunnen de ondernemers op de Varkenmarkt al een telefoontje verwachten van de gemeente over de evenementenvergunning voor het Zomerfeest. Dat liet burgemeester Reinie Melissant weten na vragen van uit de raad over het cancelen van het zomerfeest op de Varkenmarkt door de ondernemers Esther Bergman (‘t Uyltje) en Marco Uijterlinde (Grand-café ‘t Gelagh). Het zomerfeest op de Groenmarkt gaat wel gewoon door, zo hebben de organisatoren donderdag aan de gemeente laten weten. 

De onverwachte afgelasting van het feest op de Varkenmarkt draait vooral om de sluitingstijden, deze zijn volgens het evenementenbeleid van dinsdag tot en met donderdag om 24.00 uur; op vrijdag om 01.00 uur en op zaterdag om 01.30 uur. Daarna mag op het evenemententerrein niets meer geschonken worden. Met de aanvraag van een ontheffing kan in de horecagelegenheden zelf nog wel door geschonken worden, volgens de burgemeester. Het strikt handhaven van de sluitingstijden heeft te maken met de beschikbare politiecapaciteit, die alleen tot de eerder vastgestelde sluitingstijden is gegarandeerd. Met het negeren van het politieadvies vreest de burgemeester voor de openbare orde en de veiligheid tijdens de feesten ,,Het negeren van dit politie advies kan ik niet voor mijn rekening nemen.” D66’er Tom van der Meijden liet weten dat de fractie de burgemeester daarin volledig steunt. 

SLUITINGSTIJD Raadslid Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) liet tijdens de raadsvergadering weten dat af lasten van het feest op de Varkenmarkt ‘een schok voor de oer Gorkummers is’. ,,Hoe kunnen we het feest toch mogelijk maken? Als we ‘champion’ handhaving worden, worden we straks de dufste stad. Op de Varkenmarkt zijn weinig incidenten, maar vooral veel gezelligheid.” Volgens Dicky van Veen (Stadsbelang) ligt de pijn bij de ondernemers vooral in de sluitingstijd om 24.00 uur op dinsdag tot en met donderdag. VVD raadslid Niels van Santen vroeg vooral waar de communicatie tussen gemeente en organisatie is misgegaan, hij refereerde daarbij aan het betoog op de zeepkist vorige maand namens de speeltuinvereniging Lingewijk, waarbij hij de empathie en betrokkenheid vanuit de gemeente miste. 

COMMUNICATIE Burgemeester Reinie Melissant toonde die betrokkenheid in haar betoog juist door te vertellen hoe ze in augustus 2017 vlak voor haar benoeming had kennis gemaakt met de zomerfeesten en had beseft hoe belangrijk deze zijn voor de stad. Reden om volmondig te laten weten dat ze in gesprek gaat met de organisatie, liefst nog diezelfde avond. Gezien de lange raadsvergadering tot na middernacht, bleek dat onmogelijk. Raadslid Schefferlie vroeg of een bijdrage van de gemeente om omzetverlies te compenseren mogelijk is. Daar deed de burgemeester geen toezegging  voor.  

advertentie
advertentie