Burgemeester van Gorinchem, Reinie Melissant-Briene
Burgemeester van Gorinchem, Reinie Melissant-Briene Tim Hartman

Burgemeester Melissant houdt onverwacht warm pleidooi voor opvang asielzoekers

16 december 2021 om 22:08 Politiek Asielzoekerscentrum

GORINCHEM  Tot ieders verrassing begon burgemeester Reinie Melissant de raadsvergadering met een statement over aanwijzing voor crisisnoodopvang, waarin ze haar hart liet spreken. Dit in tegenstelling tot haar eerste reactie over de aanwijzing in de landelijke media waarin ze liet weten dat de opvang haar ‘rauw op het dak viel’. Ook in een andere reactie liet ze weten dat ze ’not amused’ was. Onderstaand het statement van de burgemeester. 

Leden van de gemeenteraad, Inwoners van Gorinchem, En allen die meekijken en meeluisteren

Ons land is in crisis. Er is onvoldoende plek om asielzoekers verantwoord op te vangen en te begeleiden. Er is acute nood. Nu niet handelen betekent op korte termijn: mensonwaardige toestanden. Als burgemeester ben ik getraind op te treden tijdens crises. Niet lullen, maar poetsen. Handelen naar beste kunnen en daarna verantwoording afleggen. Ik ben burgemeester van Gorinchem. Gorinchem. Een stad die in de loop der eeuwen veel crises heeft meegemaakt. Een stad met als wapenspreuk Fortes Creantur Fortibus. Sterken brengen sterken voort. Die wapenspreuk zegt alles. Gorinchem, mijn stad, onze stad, kan veel aan. Want er zit power in onze stad! Gorinchem heeft in het recente verleden regelmatig bijgedragen aan de opvang van vluchtelingen. Niet omdat het moest. Maar omdat we dat zelf wilden. En zo gaat het ook vandaag. 

Die aanwijzing die wij gekregen hebben, doet eigenlijk niet ter zake. Wij hadden ons al uitgesproken om asielzoekers op te vangen, en wij gaan dat dus ook doen. Samen. Met alle sterken in onze stad. Met KLIK – de vrijwilligersorganisatie met vele tientallen vrijwilligers die zich inzetten om de vluchtelingen (inclusief de kinderen) een warm welkom en een warme plek in onze stad te geven. Met de kerken en moskeeën. De winkeliers die spontaan producten ter beschikking stellen. De scholen, de welzijnsorganisaties. Dat is Gorinchem. Zo ken ik Gorinchem. Samen heten wij de ontheemden welkom in onze stad. Want wij weten, het zit in onze genen, hoe het is om te strijden voor een veilige plek onder de zon. En eigenlijk zou ik nu een punt kunnen zetten. Want het belangrijkste is gezegd. 

Maar toch zet ik een komma. Omdat het ook van publiek leiderschap getuigd om verder te kijken dan de huidige crisis. Om er aan bij te dragen dat we niet continu dezelfde fouten maken. In bestuurlijk Nederland is met afwijzing gereageerd op de aanwijzingen vanuit het Rijk. Ook ik heb in stevige bewoordingen afstand genomen van de wijze waarop het nu gaat. Gemeenten worden voor het blok gezet. Deze situatie was niet nodig geweest. Vele gemeenten hebben de afgelopen jaren locaties aangeboden voor de opvang van vluchtelingen. Kleinschalig, structureel en met draagvlak onder de bevolking. Dit gemeentelijke aanbod is terzijde geschoven. Wat onvoldoende werd beseft is dat ons huidige systeem van asielzoekersopvang onvoldoende weerbaar is en op steeds minder draagvlak bij inwoners kan rekenen. Ik roep het Rijk op om samen met de gemeenten en de VNG in te zetten op een nieuw model van opvang van asielzoekers. De contouren daarvoor zijn door de VNG helder in kaart gebracht. 

Laten we samen werken zodat een crisis zoals we nu hebben niet nog eens zal ontstaan. Ik heb besloten opvolging te geven aan de aanwijzing vanuit het Rijk. Omdat ik verantwoordelijk antwoord wil geven op de noodkreet. Omdat ik weet – uit gesprekken met en berichten van raadsleden, inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties – dat er draagvlak voor is. Omdat ik weet dat het college mij hierin steunt. Tegen de direct omwonenden van het gebouw wil ik dit zeggen. Ik snap het als u zegt dat u teleurgesteld bent in de betrouwbaarheid van de overheid. Maar ik heb u ook horen zeggen dat u niet tegen de opvang van vluchtelingen bent. Een overheid die nieuwe keuzes maakt uit nood breekt wet… Maar weet dat uw lokale overheid zich blijft inzetten voor het realiseren van kleinschalige opvang van asielzoekers op een andere plek in onze mooie stad. Ik spreek dan ook de wens uit dat u dat geduld op kunt brengen. 

Vandaag spreken wij in deze raad met elkaar over de Raadsinformatiebrief naar aanleiding van de recente ontwikkelingen rond de opvang van asielzoekers. Ik hoop dat ons gesprek hier zal gaan over de inhoud. Waar het echt over gaat. Over ontheemden die tijdelijk een veilige plek zoeken. En wat wij daar als stad aan kunnen bijdragen. Onze inwoners zullen willen weten hoe u aankijkt tegen de opvang van vluchtelingen. Geef ze duidelijkheid. Het is het overwegen waard vandaag misschien minder aandacht te schenken aan juridische zaken, aan processen, aan punten en komma’s. Laat uw hart spreken. Laten we ervoor zorgen dat er voor de Kerst een veilige vesting is voor 300 ontheemden in de allermooiste vestingstad van Nederland. Ons geliefde Gorinchem. 

Reinie Melissant Burgemeester Gorinchem

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie