Janny Kranenburg bij Dress for Success
Janny Kranenburg bij Dress for Success Bas ’t Hoen

Vrijwilligers maken Gorinchem: Stylingadvies en een nieuwe kledingset

24 januari 2023 om 16:02 Overig

GORINCHEM Ze is gepensioneerd, maar Janny Kranenburg uit Heukelum zet haar beroepskennis als jurist nu met liefde in voor organisaties die iets voor een ander willen betekenen.

door Levien Vermeer

Op een dag zonder afspraken gaat ze graag een lange wandeling maken. ,,Ik ben een boerendochter, en houd van buiten zijn.” Drieënhalf jaar geleden stopte ze noodgedwongen met haar fulltime baan om er meer voor haar man te kunnen zijn, die te kampen kreeg met Alzheimer. Maar dat belet haar niet actief te zijn en te blijven. Dus is zij onder meer secretaris van het bestuur van de stichting zonder winstoogmerk Dress for Success in Gorinchem geworden. 

Haar man was vijftien jaar geleden betrokken bij de oprichting van de Gorkumse vestiging, een van de tien locaties in Nederland, die zich hebben verenigd in Dress Nederland. ,,Dress maakt iemand blij met stylingadvies en een nieuwe kledingset” zegt Janny. Het gaat dan om mensen met een uitkering of een minimuminkomen. ,,Deze klanten kunnen voor een gratis individueel advies over een sollicitatie-outfit en een kleedsessie worden aangemeld door een instantie die mensen uit onze doelgroep begeleidt naar werk of opleiding.” 

Welke taak heeft Janny in het bestuur? ,,Ik houd de digitale agenda bij en verzamel alle relevante gegevens om aan de landelijke organisatie te kunnen rapporteren. Andere taken worden onderling naar voorkeur verdeeld of bij toerbeurt gedaan” vertelt ze, en kan het niet laten meteen een oproep te doen: ,,Dress for Success zoekt nog een coördinator als spil tussen bestuur en de twee zelfsturende winkelteams, die klantafspraken maakt, de contacten met verwijzende organisaties onderhoudt en activiteiten in de winkel en daarbuiten coördineert, zoals het geven van voorlichting. Iemand met een achtergrond in de mode en/of de zorg kan de winkelteams versterken.” 

BESTUURLIJK DENKWERK

Vanaf de oprichting werkt Dress met Avres samen. ,,Zij garandeerden de afname van een minimaal aantal kleedsessies per jaar, maar met ingang van 2023 geldt die afspraak niet meer. De samenwerking blijft, maar Avres wil het budget voor ondersteuning bij re-integratie ook op ander vlak kunnen inzetten als iemand bijvoorbeeld liever naar de tandarts gaat om het gebit te laten fatsoeneren, of een bepaalde workshop wil volgen” legt Janny uit. Dit heeft evenwel consequenties voor Dress, omdat de stichting zo een stuk inkomen gaat missen. 

En er speelt nog meer: ,,Door de krappe arbeidsmarkt hoeven mensen minder te concurreren met andere werkzoekenden, en bovendien zijn de kledingconventies veranderd. De kleding komt van donaties, en daar zijn nog al eens nette kostuums bij. Maar bijna niemand solliciteert nog in ‘jasje-dasje’. Het bestuur heeft daarom het nodige denkwerk te doen.” In goede jaren heeft de stichting wel wat reserve op kunnen bouwen, maar toch moet men zich beraden, vindt Janny. ,,Hoe houden we in de nabije toekomst, in een minder stabiele en veranderende tijd, toch het hoofd boven water. Dat vind ik een mooie uitdaging.” En dan vertolkt ze het voldane gevoel van de vrijwilliger: ,,Als iemand uit het pashokje komt en voor de spiegel staat, dan zie je vaak iets veranderen; de rug wordt gerecht, de persoon begint te stralen. Daar doen we het voor!”

Meer lezen over Dress for Success: www.dressforsuccess.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie