Peter Veen: ,,Ik vind het fantastisch dat we gratis en vrijblijvend veel voor mensen kunnen doen."
Peter Veen: ,,Ik vind het fantastisch dat we gratis en vrijblijvend veel voor mensen kunnen doen." BAS T HOEN

Peter Veen, vrijwilliger bij Samen één, Stichting Jazz Festival en De Zonnebloem: ‘Ik neem mensen bij de hand of geef ze een zetje’

5 oktober 2021 om 16:14 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Peter Veen (60) is jurist van huis uit en werkte in het middelbaar beroepsonderwijs, maar toen hij gedwongen moest afvloeien heeft hij allerlei vrijwilligerswerk opgepakt. ,,Als je je werk kwijtraakt kun je stil blijven zitten, of dingen gaan doen. Ik heb nu een heel aantal baantjes” vertelt hij, en somt op: ,,Penningmeester van Samen één en de afdeling Gorinchem van Vereniging de Zonnebloem, plus secretaris van Stichting Jazz Festival.” Over die baantjes grapt hij: ,,Ik ben net een sneeuwbal, er komt steeds weer iets bij.” 

door Levien Vermeer

Het Jazz Festival wordt in Gorinchem al sinds 1972 georganiseerd, maar corona stak er dit jaar een stokje voor. ,,Vorig jaar konden we nog een avondje meepakken met een concert tijdens de Zomerfeesten, maar die gingen dit jaar helemaal niet door.” Toch zat het driekoppige bestuur van Stichting Jazz Festival niet stil, vertelt Peter. ,,We zijn al bezig voor volgend jaar, en beraden ons op een nieuwe visie.” 

Je krijgt een enorm netwerk, en dan is het handig als je goed met elkaar kunt opschieten

Vanuit zijn liefde voor muziek is hij bij de organisatie van het Festival betrokken geraakt. De inwoner van Gorinchem is in Ameide geboren in een gereformeerd gezin ‘met vier kinderen en een orgel’. ,,Ik ben organist in diverse kerken in de regio. Ik vind het leuk om te spelen, die drive zit er gewoon in bij mij. Maar ik doe het niet alleen voor mezelf, ik doe het vooral ook voor de toehoorders.” Daarnaast is hij nog secretaris van accordeonvereniging Avanti, waar hij onder andere piano speelt, en deelt laconiek mee: ,,Ik bespeel alles wat toetsen heeft.” 

PASSIE Dan komt hij terug op het Festivalbestuur: ,,Muziek is onze passie. De vorige voorzitter had veel contact met jazzorkesten, waar sommige vriendschappen uit zijn ontstaan. Je krijgt een enorm netwerk, en dan is het handig als je goed met elkaar kunt opschieten. Zodra bekend is dat het Festival er komt, worden we actief benaderd door de musici zelf.” 

BASIS Volgens hem is het bestuur van Samen één ook heel close. ,,Met Vicky Bergman en Sylvia Heijkoop vorm ik een hecht team. Zij zijn trouwens met het burgerinitiatief gestart, maar ik ben er ook alweer een aantal jaren mee bezig.” Samen één mag gebruik maken van gebouw ‘De Toekomst’ in de Voermanstraat, dat gemeente Gorinchem belangeloos ter beschikking stelt aan de stichting. Peter legt uit: ,,De stichtingsvorm was nodig om subsidie aan te vragen, maar we hebben ook diverse sponsoren.” 

Hij wijst naar de gedoneerde computer met toebehoren en de archiefkasten in het kantoorgedeelte. ,,Dit gebouw is onze basis van waaruit we de administratie en promotie kunnen regelen, vergaderen, de kledingbank runnen, inloopochtenden en workshops kunnen houden. Zie het als een soort buurthuisfunctie.” Alles wordt netjes aan de gemeente verantwoord met een uitgebreid jaarverslag inclusief foto’s van alle activiteiten. ,,Mensen kunnen hier terecht met hun hulpvraag of zorgen, en wij creëren ruimte door het leggen van contacten, het geven van advies of het bieden van steun.” 

Ik ben geen hulpverlener of therapeut, ik ben hoopverlener

 Er is een vaste groep van zo’n dertig vrijwilligers. Maar Peter kan niet altijd zomaar een vrijwilliger met een hulpvrager in contact brengen. ,,Soms is iemand zo boos dat hij niets wil accepteren. En je moet ook weleens slecht nieuws brengen, bijvoorbeeld op financieel gebied. Dan reageren mensen eveneens heftig, daar moet je tegenkunnen.” Hij verduidelijkt: ,,Ik ben geen hulpverlener of therapeut, ik ben hoopverlener, neem mensen bij de hand en help ze wat gemakkelijker met hun omstandigheden om te gaan.” 

UIT ISOLEMENT HALEN Volgens hem liggen de activiteiten bij Samen één en de Zonnebloem in elkaars verlengde: ,,Ik probeer mensen uit hun isolement te halen, geef ze een zetje.” Daarbij is hij bedacht op het waarborgen van de privacy. ,,Ik doe meestal geen huisbezoeken. Mensen komen hierheen en brengen hun documenten mee als ik hen met bijvoorbeeld de belastingaangifte help. Ze zitten erbij en zien wat ik doe.” Samen één organiseert ook buitenactiviteiten zoals Burendag en de Buurtspeeldag. 

Wat hem aanspreekt in het vrijwilligerswerk van deze stichting? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: ,,Ik vind het fantastisch dat we gratis en vrijblijvend veel voor mensen kunnen doen. Daar proberen we zo laagdrempelig mogelijk in te zijn. Er worden geen voorwaarden gesteld.” 

Samen één is aangesloten bij meerdere (landelijke) organisaties en wordt weleens gevraagd om een presentatie te geven over het functioneren van de stichting, vertelt hij. Behalve muziek maken, kijkt Peter in zijn schaarse vrije tijd graag film, leest geschiedenisboeken en juridische vakliteratuur, doet aan modelbouw, of ‘rommelt met computers’, zoals hij dat formuleert. Is hij nog aan vakantie toegekomen? ,,Vroeger ben ik door heel Europa heen gewandeld, maar dat hoeft niet meer, want ik heb nu zoveel leuke dingen te doen.” 

Meer informatie over Samen één? Kijk op: www.samen1gorinchem.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie