Afbeelding
Pergola

Ontdek de tijdloze schoonheid van de pergola

3 augustus 2020 om 09:47 Partnercontent

De afgelopen maanden heeft Nederland massaal de charme van de eigen achtertuin herontdekt. Wie een tuin heeft telt zijn zegeningen en wie het zonder tuin moet stellen, heroverweegt wellicht zijn of haar wooneisen bij een volgende verhuizing.

Naast het tellen van die zegeningen gingen Nederlanders met een achtertuin ook aan de slag met het opknappen van die tuin doordat we gedwongen werden meer tijd in en rondom huis door te brengen, maar ook doordat er meer tijd was voor dergelijke grote klussen. Een van de klassiekers die hierbij een comeback heeft gemaakt, is het plaatsen van een pergola. In dit artikel laten we je zien hoe je met deze elegante constructie ook je eigen achtertuin een make-over kunt geven.

Wat is een pergola?

Een pergola is een constructie van palen met daarbovenop een dak, vaak gemaakt van dwarslatten of doek, waarlangs planten kunnen groeien. Die pergola kan tegen de gevel van de woning zijn gebouwd, maar meestal is hij losstaand, wat het anders maakt dan een gewone terrasoverkapping. Pergola’s worden vaak gebruikt als een sfeervolle overkapping boven een terras, of als bron van extra schaduw. In combinatie met een terras van vlonderplanken biedt het niet alleen een aangename plek om buiten te zitten, maar ook bescherming tegen kou vanaf de grond en felle zon van bovenaf.

In de meeste gevallen wordt een pergola gemaakt van hout. Dat is een natuurlijk en duurzaam materiaal, dat bovendien erg goed samengaat met klimplanten die hun weg langs de palen omhoog vinden. En met de goede materialen, zoals het juiste hout, hardhouten palen en natuurlijk de nodige schroeven en andere bevestigingsmaterialen, maak je deze eenvoudige constructie gewoon zelf.

Wat past in de stijl van jouw tuin?

Pergola’s zijn er in veel verschillende typen, van romantisch tot modern en van landelijk tot strak. In haar eenvoudigste vorm bestaat een pergola uit vier palen met daarbovenop een dak van dwarslatten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de pergola dicht te maken met glas, kunststof of planken. Ga je liever voor een meer natuurlijke uitstraling? Span dan gaas langs de zijkanten en laat hier je favoriete klimplanten tegen groeien. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld jasmijn, passiebloem of clematis. Dat geeft niet alleen beschutting, maar bovendien een heerlijke geur om echt even bij weg te dromen. Ook klimrozen of druiven geven een erg karakteristieke uitstraling.

Je kunt er ook nog voor kiezen om het dak te voorzien van een verschuifbaar doek. Zo kun je in de zomer eenvoudig wat extra schaduw in de tuin creëren, maar ruim je het doek in de kille maanden in een handomdraai op om het te beschermen tegen de elementen.

Je eigen pergola maken is dus een project waar je helemaal jouw draai aan kunt geven. En het mooie is dat je er doorgaans geen vergunning voor nodig hebt om er een in je achtertuin te plaatsen. Voordat je aan de slag gaat, is het natuurlijk belangrijk om goed na te denken over wat je precies zoekt in jouw pergola. Welke stijl wil je? Wat moeten de afmetingen worden?

Een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke stijl, is het hout waarmee je gaat werken. Goede houtsoorten - waarmee je nog jaren van je pergola zult kunnen genieten - zijn bijvoorbeeld Accoya, Red Cedar, Douglashout en Vurenhout. Ieder van deze houtsoorten heeft zo zijn eigen charme en uitstraling. Aan jou dus de keuze. Voor de palen is het belangrijk om stevige, dikke palen te kiezen die de constructie kunnen dragen. Een goede keuze hierbij is dan ook hardhout. Dat is niet alleen stevig, maar heeft ook een warme uitstraling en is eenvoudig in het onderhoud. 

advertentie
advertentie