Afbeelding
Shutterstock

Arbodienstverleners vergelijken: waar moet je op letten?

9 juni 2021 om 10:26 Partnercontent

Als werkgever heb je verantwoordelijkheden als het gaat om je werknemers. Voor beide groepen geldt dat er zowel rechten als plichten zijn. Een plicht van de werkgever is om de gezondheid van de werknemers te monitoren. Omwille van die reden is het ook verplicht om een arbodienst in te schakelen als werkgever. Dit geldt voor alle werkgevers. Of het nu gaat om een bedrijf met meer dan 500 personeelsleden in dienst, of voor een bedrijf met maar één werknemer die heel af en toe werkt. De bedrijfsarts is ook een belangrijk onderdeel van de arbodienst. In dit artikel gaan wij in op wat een bedrijfsarts precies doet, vervolgens bespreken wij waar je op moet letten bij arbodienstverleners vergelijken. We sluiten af met enkele voordelen van het inschakelen van een bedrijfsarts.

Wat doet een bedrijfsarts?

Wat doet een bedrijfsarts dan precies? Een bedrijfsarts houdt zich in principe bezig met meerdere taken. Dit heeft uiteraard allemaal betrekking op de gezondheid. Een belangrijke taak van de bedrijfsarts is het doen van preventief onderzoek. Dit onder het credo: beter gezondheidsklachten voorkomen van genezen. Dit betekent dat een bedrijfsarts bijvoorbeeld naar het algemene plaatje in een bedrijf gaat kijken. Is het bijvoorbeeld zo dat er bij een bepaald bedrijf met giftige stoffen wordt gewerkt? In dat geval kan een bedrijfsarts advies geven over de wijze waarop de werknemers daar het beste door kunnen worden beschermd. Bovendien kan het ook zijn dat de bedrijfsarts zich bezig gaat houden met preventief medisch onderzoek. Dat wil zeggen: controleren of er bij bepaalde werknemers al geen vervelende verschijnselen zijn opgetreden door het werk. Niet alle gezondheidsklachten zijn namelijk direct zichtbaar of waarneembaar. 

Hierboven hebben wij vooral de preventieve zaken besproken, maar een bedrijfsarts houdt zich natuurlijk ook bezig met actuele gezondheidskwesties in een bedrijf. Is er bijvoorbeeld een personeelslid ziek geworden? Dan kan de bedrijfsarts een controle uitvoeren en nagaan of er echt sprake is van een ziekte. Daarbij is de uitspraak van de bedrijfsarts leidend, want het kan zijn dat de werkgever het er niet mee eens is. Toch moet er dan naar de bedrijfsarts worden geluisterd. De bedrijfsarts houdt zich verder ook nog bezig met de verzuimbegeleiding. Misschien heeft iemand langdurige gezondheidsklachten gehad, maar wordt het nu weer een stukje beter. Een terugval moet dan uiteraard voorkomen worden en de bedrijfsarts kan begeleiden bij dit verzuim. 

Waar moet je op letten bij het vergelijken van een bedrijfsarts?

Wil jij een bedrijfsarts inschakelen? In dat geval wordt er jou niet één 

toegewezen, maar je hebt zelf de mogelijkheid om er één te kiezen die bij jou past. Een bedrijfsarts is dan ook wat anders dan een arboartsEen arboarts werkt namelijk altijd voor een arbodienst en een bedrijfsarts inschakelen kan ook onafhankelijk. Maar waar moet je dan op gaan letten

Allereerst is het van belang om te kijken of de bedrijfsarts BIG-geregistreerd is. Zoals je wellicht wel kunt nagaan is het zijn van een bedrijfsarts namelijk een beschermede titel. Omwille van die reden moet een bedrijfsarts ook in het register voorkomen. Dus voordat je besluit om met een bedrijfsarts in zee te gaan, is het allereerst belangrijk om daar goed naar te kijken. 

Daarnaast is het ook van groot belang om te kijken welke dienstverlening jij nodig hebt. Dit kan namelijk verschillen per bedrijf. Het woord bedrijf is namelijk een overkoepelende term, maar er kunnen veel verschillen tussen bedrijven waarneembaar zijn. Als iemand bijvoorbeeld als vastgoedmedewerker aan de slag gaat, dan kan het zijn dat deze te maken krijgt met psychische stress. Daar een bedrijfsarts voor inschakelen is dan ook zeer voordelig te noemen. Maar het kan ook zijn dat je een bedrijf hebt waarbij er meer kans is op fysieke klachten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een timmermansbedrijf. 

De voordelen van een bedrijfsarts

Een bedrijfsarts kent uiteraard vele voordelen. Het is namelijk belangrijk voor een werkgever dat zijn werknemers gezond en tevreden zijn. Dit zorgt namelijk voor een positieve sfeer en dat is weer belangrijk voor de arbeidsproductiviteit. Daarom is het ook een win-win als er een bedrijfsarts komt, want dan kunnen werknemers met problemen sneller worden geholpen met expertise. Je bent er dus weliswaar wat geld voor kwijt, maar op de lange termijn kun jij er juist weer veel geld mee verdienen. 

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad, want wij hebben getracht alle deelvragen te beantwoorden. Heb jij hulp nodig bij het vinden van de juiste bedrijfsarts? Ga dan naar HR navigator!

Bronnen:
https://hrnavigator.nl/bedrijfsarts-selectie/
https://www.deventerpost.nl/nieuws/algemeen/1064515/de-juiste-bedrijfsarts-kiezen
https://www.arbodienstzoeken.nl/

advertentie
advertentie