Afbeelding
Foto door Erik Mclean via Unsplash

Vloerverwarming kan in praktisch iedere woning

12 april 2023 om 07:50 Partnercontent

Er zijn nog steeds mensen die denken dat vloerverwarming iets is voor nieuwe, moderne woningen. Daar wordt het dan direct bij de bouw van het huis aangelegd. Voor oudere huizen is het veel te veel gedoe, denken ze. Maar niets is minder waar. Je kunt elektrische vloerverwarming gewoon plaatsen of laten plaatsen. Het maakt daarbij niet uit of je huis een houten vloer of een betonnen vloer heeft. Op een houten vloer kan een laagje beton worden gestort. Hierin worden dan de frezen gemaakt voor de slangen van de verwarming. Een gespecialiseerd bedrijf kan deze klus meestal binnen een dag klaren als het gaat om een gemiddelde woonkamer.

Vloerverwarming is duurzaam

Vloerverwarming is een duurzame keuze. Je kunt deze namelijk prima aansluiten op een warmtenet. Ook als de verwarming elektrisch is, is dit in veel gevallen duurzaam opgewekte energie. Als het moment komt dat je huis wordt afgesloten van het gasnet dan is vloerverwarming dus in veel gevallen een logische keuze. Het alternatief is een warmtepomp die de radiatoren van de centrale verwarming bedient. Maar de kans bestaat dat hiervoor de radiatoren vervangen moeten worden. Dan kun je natuurlijk net zo goed gelijk voor vloerverwarming kiezen. Zeker als de vloer toch al aan vervanging toe is.

Het onderhoud aan vloerverwarming

Voor het onderhoud aan vloerverwarming is het handig als er een luik in de vloer is gemaakt. Zo kan een monteur altijd bij de installatie. Het is immers nogal omslachtig om hiervoor de hele vloer open te breken. Een installateur zal dan ook altijd adviseren om in de vloer een luik te maken op de plek waar de installatie zich bevindt. Onderhoud aan de verwarmingsslangen is meestal niet nodig omdat hier doorgaans geen problemen mee zijn.

Zelf installeren of uitbesteden?

Een handige klusser kan vloerverwarming in principe zelf aanleggen. Maar het is wel een klus die goed moet worden uitgevoerd. Het is immers niet de bedoeling dat de verwarming al na een week storing heeft. Het installeren van verwarmingsmiddelen is bovendien voorbehouden aan professionals die hiervoor gecertificeerd zijn. Deze verplichting geldt vanaf 1 april 2023. Maar je kunt natuurlijk wel zelf de slangen plaatsen en hiervoor het freeswerk doen. Op die manier hoeft de professional alleen maar langs te komen om de installatie aan te sluiten.

Gebruik het juiste gereedschap

Voor plaatsing en onderhoud aan vloerverwarming gebruik je natuurlijk het beste gereedschap. Voor een goede boormachine aanbieding kun je online prima terecht. Ook een goed freesapparaat komt natuurlijk goed van pas. Let er op dat je machines soms niet tegelijk kunt gebruiken. Op één groep op het elektriciteitsnet mag de maximale belasting niet worden overschreden, dan zal de stop eruit vliegen of wordt de aardlekschakelaar omgezet. Let hier dus op als je samen met vrienden aan de slag gaat.

Is vloerverwarming zuinig?

Vloerverwarming is niet per se zuiniger dan centrale verwarming met radiatoren. Het is wel comfortabeler. En het is een prima keuze als je van het aardgas af wilt of moet. Je kunt wel bezuinigen op je stookkosten door de verwarming alleen in te schakelen als je thuis bent. Ook goede isolatie kan veel schelen. Als je dan toch bezig bent met vloerverwarming is dat ook een prima moment om te kiezen voor vloerisolatie. Daarnaast levert het isoleren van de spouwmuren en het dak en flinke energiebesparing op. Voor isolatie kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor subsidie van de overheid. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van je gemeente. Let er op dat je voor het aanvragen van subsidie de aankoopbewijzen en facturen van een installatiebedrijf moet kunnen overleggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie