Afbeelding
ZHZ-Actueel

Gorinchem ziet geen kans Wolpherensedijk veiliger te maken voor fietsers

27 maart 2024 om 11:39 Politiek

GORINCHEM Op de Wolpherensedijk vonden in 2023 twaalf ongevallen plaats, dat is meer dan in voorgaande jaren. Bij één ongeval liep een fietser letsel op. Dat schrijft het college op vragen van CDA raadslid Joost van der Geest over de verkeersveiligheid in de stad. Verzoek om een stevigere barriere tussen de rijbaan en het fietspad ziet het college niet zitten. 

De gemeente Gorinchem houdt alle ongevallen in de stad in een database bij met gegevens over betrokkenen, oorzaak en type letsel. Bij het merendeel van de geregistreerde verkeersongevallen op de Wolpherensedijk was er alleen blikschade. Bij een ongeval gaat het vaak mis bij een afslaande (vracht) auto die het fietspad kruist. Omdat de ruimte op de dijk beperkt is, in het verleden is op enkele plaatsen het fietspad bij de zijwegen uitgebogen voor meer ruimte voor afslaande auto’s. Ook rijden fietsers dan niet meer in de dode hoek van een vrachtwagen.

CDA raadslid Joost van der Geest vroeg het college om maatregelen om het hek als barrière tussen de rijbaan en het fietspad te verstevigen. Het college wijst dit af omdat zo’n constructie aanzienlijk steviger moet worden en in de grond verankerd moet worden. Ook ontbreekt voldoende ruimte op de smalle dijk voor een dergelijke oplossing. Genoemd wordt een vangrail van een (betonnen) barrier. ,,Ook bij een dergelijke oplossing kan een (vracht)auto nog steeds in contact komen met een fietser. Een vangrail buigt uit om de klap op te vangen en heeft hier 1 a 2 meter voor nodig. De huidige berm is aanzienlijk smaller.”

Ongevallen op de Wolpheensedijk
advertentie
advertentie