Emmy den Heijer (roze vest) en het college ervaren zelf de bereikbaarheid van de binnenstad met scootmobiel of rolstoel
Emmy den Heijer (roze vest) en het college ervaren zelf de bereikbaarheid van de binnenstad met scootmobiel of rolstoel Gemeente Gorinchem

Toegankelijkheid binnenstad blijft obstakel voor minder-validen

10 januari 2020 om 15:06 Politiek

GORINCHEM De aanpak van de bereikbaarheid van de binnenstad voor minder-validen loopt niet echt op rolletjes. Bijna een jaar geleden werd een schouw gemaakt met het Gehandicaptenplatform en het externe bureau 'Wij aan zet'. Toch worden de knelpunten niet echt vlot opgepakt door de gemeente.

door Hannie Visser-Kieboom

Zo plaatste de gemeente Gorinchem in de voorbije zomer nieuwe bankjes op de vestingwal. Zonder leuning, terwijl minder-validen en ouderen juist een voorkeur voor leuningen hebben. Uit de schouw was al naar voren gekomen dat het aantal rustpunten in de binnenstad tekort schiet. Extra bankjes plaatsen is niet altijd simpel omdat bijvoorbeeld sommige winkeliers liever geen bankje voor de deur hebben uit vrees dat het een hangplek wordt, zo liet een van de ambtenaren weten. SP raadslid Dieuwertje Stevens vroeg zich af waarom de gemeente niet direct voor bankjes met een leuning had gekozen.

OPENBAAR TOILET Een ander knelpunt in de binnenstad is het gebrek aan openbare toiletten. In de nieuwe parkeergarage die de gemeente gaat bouwen worden toiletten wel gelijk meegenomen. Nu heeft het Gorcums Museum een minder-validen toilet, maar deze is alleen toegankelijk tijdens openingstijden. Ook wordt het toilet vaak voor opslag gebruikt, zo vertelde Emmy den Heijer, voorzitter van het Gehandicaptenplatform Gorinchem. Ze noemde ook de slechte bereikbaarheid van de milieuparkjes. ,,Leuk al dat groen rondom de containers, maar voor rolstoelgebruikers wordt het niet gemakkelijker." Die slechte bereikbaarheid werd door het Gehandicaptenplatform al in 2016 aangekaart bij Waardlanden, zo is terug te lezen in hun jaarverslag. Ook de geleidelijn voor slechtzienden en blinden vormt soms een obstakel omdat deze te diep ligt, dit werpt ook voor rolstoelers een barrière op om over te steken. De gemeente wil dit oplossen door op de lijngoten een tussenstuk te plaatsen.

FIETSPARKEERPLAATSEN Bij de presentatie van de uitkomsten van de schouw waren drie ambtenaren van drie afdelingen betrokken. Zij hielden een pleidooi voor het aanstellen van een nieuwe coördinator toegankelijkheid in 2021 om zo alle knelpunten op te pakken. Ook kan de gemeente dan aan de slag om de toegankelijkheid in de wijken in kaart te brengen. Het voorstel voor het aanstellen van een extra coördinator kon niet rekenen op een warm onthaal van de raad. PvdA'er Jack Oostrom riep op om niet te wachten tot 2021 maar direct aan de slag te gaan met de quick wins. Genoemd werden meer fietsparkeerplaatsen om zo te voorkomen dat een fiets de toegang tot een winkel blokkeert voor een rolstoelgebruiker. Ook wil de gemeente Gorinchem winkeliers vragen een sticker op de ruit te plakken, zodat minder-validen weten waar ze welkom zijn voor een sanitaire stop.

advertentie
advertentie