Burgemeester Melissant en minister Van Nieuwenhuizen stappen aan boord van de Gorinchem X
Burgemeester Melissant en minister Van Nieuwenhuizen stappen aan boord van de Gorinchem X Hannie Visser-Kieboom

Minister beslist half maart over versnelde aansluiting Groote Haar

18 februari 2020 om 08:54 Politiek

GORINCHEM De gemeente Gorinchem moet nog een maand geduld hebben alvorens minister Cora van Nieuwenhuizen groen licht geeft voor een versnelde aanleg van de aansluiting van de Groote Haar op de A27. Maandagmiddag bracht de minister van Infrastructuur en Mobiliteit een bliksembezoek aan de gemeente.

door Hannie Visser-Kieboom

Tijdens het bezoek probeerde de minister vooral de verwachtingen van burgemeester Reinie Melissant- Briene te temperen. Volgens planning is de aanleg van de aansluiting voorzien in 2026, maar zo lang wil de regio niet wachten. Recent is een start gemaakt met de aanleg van de Groote Haar, thans wordt grond aangebracht voor het ophogen van het terrein. Tijdens de nieuwjaarsreceptie liet burgemeester al weten dat ze een lobby gestart is voor de versnelde aanleg. De minister en de burgemeester zijn geen onbekenden van elkaar, zo'n twintig jaar geleden zaten ze samen in Provinciale Staten van Brabant. Inzet van de lobby is om de aanleg van de aansluiting twee jaar te vervroegen. Met een versnelde aanleg kan de uitgifte van kavels op de Groote Haar zo'n anderhalf jaar eerder beginnen. Het gaat om een bedrijventerrein van 26 ha.

LINGEOEVERS Minister Van Nieuwenhuizen werd ontvangen in het Gorcums Museum door burgemeester Melissant en wethouder Joost van der Geest. Andere genodigden waren burgemeester Theo Segers van Molenlanden, voorzitter G11 Ton de Hoog, rector Lyceum Oude Hoven Jeroen Spek en Edward van der Meijden als voorzitter van IKG. ,,U heeft doorzettingsmacht, haal het uit de aanbesteding van de A27", zo hield de burgemeester de minister voor. Ook wethouder Joost van der Geest sloot zich daarbij aan. ,,We willen vooral voorkomen dat bedrijven uit de regio naar elders vertrekken omdat de aanleg op zich laat wachten." 

Door bedrijven uit de stad te verplaatsen naar de Groote Haar wil de gemeente de vrijgekomen terreinen aan de oever van de Linge omvormen tot woonwijken. Woningen waar het personeel dat nodig is voor het bedrijventerrein zich kan vestigen. Van der Geest haalde daarbij ook de aanleg van een nieuw treinstation in Gorinchem-Noord aan en de OV hub voor Gorinchem-Breda voor een betere bereikbaarheid van Groote Haar. Om de lobby kracht bij te zetten, werd de minister verrast met een reuze chocoladetaart van Bart de Gans van Perfri.

VEERDIENST Minister Cora van Nieuwenhuizen deed geen toezeggingen. ,,Bereikbaarheid is een algemeen probleem, overal nemen de files toe. De scheuren in de Merwedebrug was voor ons wel het signaal om meer geld voor beheer en onderhoud te reserveren. Probleem bij versnelling is ook dat onderzoeken versneld moeten worden." Ze stipte ook de stikstof- en Pfascrisis aan als drempels voor versnelling. Na de ontvangst in het Gorcums Museum nam burgemeester Melissant de minister mee voor een vaartocht met de veerpont naar Werkendam en Hardinxveld. Aan boord gingen de genodigden  met elkaar in gesprek.

VERKEERSVEILIGHEID Ton de Hoog van G11 liet de minister weten dat de regio bereid is diep in de buidel te tasten voor versnelling van de aanleg. ,,Ons bedrijf wil graag uitbreiden in Gorinchem, maar aan de Schelluinsestraat is geen ruimte meer. Maar langer wachten op de Groote Haar is voor ons een groot probleem, we zitten nu vast. Datzelfde geldt voor Damen Shipyard." 

Burgemeester Theo Segers van Molenlanden haalde de verkeersveiligheid en het sluipverkeer aan. Zolang de aansluiting met de A27 ontbreekt moet het vrachtverkeer gebruik maken van het onderliggende wegennet met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid van fietsers.

Jeroen Spek, rector van Lyceum Oude Hoven wees eveneens op de verkeersveiligheid van de scholieren. ,,We hebben 7.000 leerlingen en maar 3.000 komen uit Gorinchem. We zijn blij met de aanleg van Groote Haar aan de Noordkant, zeker voor de beroepencampus die we willen bouwen en samenwerking met het bedrijfsleven die we opzoeken. Maar al dat vrachtverkeer langs de school leidt tot grotere onveiligheid." Maar ook aan boord van de Gorinchem X deed de minister geen toezeggingen. Behalve dan dat de gemeente Gorinchem half maart een antwoord kan verwachten.

De minister kreeg in het Gorcums Museum een chocolade taart cadeau
Minister Cora van Nieuwenhuizen met de burgemeester Mellisant en Theo Segers van gemeente Molenlanden
advertentie
advertentie