De burgemeester maakte deze foto bij ondergrondse afvalcontainers in de stad
De burgemeester maakte deze foto bij ondergrondse afvalcontainers in de stad Reinie Melissant-Brienen

Boetes voor afvaldump naast containers

12 juli 2020 om 07:55 Politiek

GORINCHEM Het moet afgelopen zijn van het bijplaatsen van afval bij de containers. De raad wil dat eigenaren worden getraceerd en beboet. Een motie met de oproep het probleem aan te pakken werd unaniem aangenomen door de raad.

Bij bespreking van de Gemeenschappelijke Regeling Waardlanden van enkele weken geleden lieten VVD raadslid Jaap Wientjes, raadslid Everdien Hamann en raadslid Hans van Mourik (Stadsbelang) zich al kritisch uit over de dienstverlening. Meer kosten en minder service, zo stelde de VVD. Wethouder Joost van der Geest liet toen weten dat de service van Waardlanden toch met een 7.6 wordt beoordeeld, wel erkende hij dat teveel afval bij containers wordt geplaatst. In die vergadering werd al een motie aangekondigd, deze werd onder de noemer ‘Schone en veilige straten’ tijdens de raadsvergadering ingediend door Gorcum Actief en Stadsbelang.

De raad eiste in de motie van het college een Plan van Aanpak om de eigenaren van verkeerd aangeboden afval, zoals naast plaatsingen, te traceren, te beboeten en te voorkomen. “Al jarenlang stijgt de afvalstoffenheffing en wordt er geïnvesteerd om het afval zo goed als mogelijk te scheiden. De kosten voor de inwoners lopen op, maar de goedwillende inwoner ziet dat het aantal naast plaatsingen in onze wijken toenemen. Dit leidt tot vervuiling van onze prachtige stad en dit ondermijnt het goede gedrag van onze inwoners om correct met hun afval (sortering) om te gaan”, zo is opgetekend in de motie.

Even ontstond discussie over de toevoeging van plaagdieren zoals ratten, die worden aangetrokken door het afval naast de containers. Toch stemde de hele raad in met de motie, ze wil eind dit jaar worden geïnformeerd over de voortgang van de aanpak van de vervuiling. “Het wordt tijd dat de gemeente laat zien dat het afvalbeleid serieus genomen wordt. De afvalproblematiek kan niet meer worden afgedaan met alleen prijsverhogingen omdat het kostendekkend moet zijn”.

advertentie
advertentie