Begroting West Betuwe in balans maar zorgen over de toekomst

28 oktober 2021 om 07:25 Politiek

VUREN Het college van de gemeente West Betuwe heeft de laatste begroting van deze bestuursperiode gemaakt. In 2022 komt de gemeente wederom uit met de inkomsten en uitgaven, die in balans zijn. Er zijn wel zorgen over de toekomst. De gemeente is afhankelijk van de gelden van het Rijk.

Aan het woord wethouder Govert van Bezooijen van Financiën. ,,Dit is een bijzonder moment voor het college en de ambtelijke organisatie. Het opstellen van een begroting vraagt altijd om een blik vooruit. Dit keer was dat met een specifieke focus. Zorgen dat het nieuwe bestuur verder kan bouwen aan West Betuwe. Met een lege portemonnee gaat dat niet. Het college is trots dat we een sterke financiële positie hebben als solide basis.”

KOERS VASTHOUDEN ,,Bij het opstellen van een begroting kijken we ook altijd naar de financiële positie in de volgende jaren. Vorig jaar hebben we met het project ‘West Betuwe financieel in evenwicht’ daarvoor de koers bepaald. We kwamen op koers door het maken van keuzes. Die maakten we samen met de raad en de samenleving. Het vasthouden van de koers vraagt onze continue aandacht. Daarvoor is voldoende financiële ruimte voor het nieuwe bestuur. Zo kunnen we blijven investeren in de toekomst van West Betuwe. Een gemeente waar het goed wonen en werken is.”

OP EIGEN KRACHT ,,De hoogte van de gelden die we van het Rijk krijgen, voor met name het sociale domein, maken de begroting kwetsbaar. Dat we hiervan afhankelijk zijn, maakt onze financiële positie lastig voorspelbaar. Het biedt geen houvast voor de langere termijn. Daar moeten we op eigen kracht de koers proberen vast te houden.

We zien een aantal risico’s die de financiële positie zonder ingrijpen beïnvloeden. De zorgkosten blijven stijgen, terwijl het Rijk minder geld toekent aan gemeenten. Dat maakt dat er een spanningsveld komt in het sociaal domein. De keuze voor versobering in dit domein is wellicht onontkoombaar. Ook op andere onderdelen kan spanning ontstaan. De invoering van de Omgevingswet vraagt om een investering in de ambtelijke organisatie.”

EXTRA MIDDELEN JEUGD ,,Conform de landelijke trend zijn met name de jeugdzorgkosten sterk toegenomen. Het Rijk stelt incidentele middelen ter beschikking om de stijging van deze kosten te dekken. De gemeente neemt in haar meerjarenbegroting alle (stijgende) kosten mee. Het Rijk adviseert het extra geld voor jeugd vanaf 2023 voor 75 procent te begroten. Het college kiest ervoor dit bedrag wel volledig te begroten. Alleen op deze manier kunnen we een reëel beeld geven van onze inkomsten en uitgaven. Om in termen passend bij dé fruitgemeente van Nederland te praten: anders is het appels met peren vergelijken.

Wel nemen we in onze risicoafdekking hier middelen voor op. Ook investeren we in preventieve maatregelen, zoals activiteiten en de inzet van praktijkondersteuners jeugd bij de huisartsen . Zo willen we problemen voorkomen en tegelijkertijd tijdig de juiste hulp in kunnen zetten. Dat voorkomt hogere zorgkosten op een later moment.”

IN BALANS ,,Dit is de vierde begroting van West Betuwe. Daarin staan de uitgaven en inkomsten voor 2022 en de drie jaar daarna. In deze begroting hebben we de effecten van de perspectiefnota verwerkt. We investeren ongeveer 140 miljoen euro om de ambities voor West Betuwe waar te maken. Tegenover deze uitgaven staan ook 140 miljoen euro aan inkomsten. Dat maakt dat komend jaar de begroting in evenwicht is.”

Het college presenteert ook de tweede bestuursrapportage van 2021 aan de raad. Govert van Bezooijen geeft aan dat het een blijvende uitdaging is om alle ambities op tijd te realiseren. ,,De gevolgen van de coronacrisis zijn nog steeds voelbaar. We schoven werkzaamheden uit 2020 door naar dit jaar. Met de inzet van eenieder liggen we nog steeds op koers. Er wordt hard gewerkt om alle ambities alsnog waar te maken.

Bij het uitvoeren van onze taken hebben we te maken met risico’s. Deze proberen we zoveel mogelijk vooraf in te schatten. We gaan in de bestuursrapportage vooral in op de financiële risico’s die de gemeente loopt. Denk aan het niet volledig of vertraagd realiseren van de taakstelling in het sociaal domein. Ook is het risico aanwezig dat de autonome groei op jeugdzorg en Wmo doorzet. Een ander risico is de milieusanering Spijk.”

POSITIEF RESULTAAT ,,Bij de eerste bestuursrapportage gaven we aan een minder positief resultaat te verwachten over 2021 dan begroot. Ondanks de extra kosten voor 2021 voor jeugd en Wmo verwachten we het jaar af te sluiten met een positief saldo van 2,4 miljoen euro. Dit komt door onder andere extra gelden vanuit het gemeentefonds (Septembercirculaire) en een aantal andere meevallers. Dit neemt niet weg dat de kosten voor het sociaal domein – met name voor jeugd - onze blijvende aandacht hebben. Preventie maakt deel uit van de uitvoeringsagenda sociaal domein. De uitvoering van preventie en de Lokale Inclusie Agenda is een voortdurend proces.”

,,Het college kijkt met trots terug op de behaalde resultaten van de nieuwe fusiegemeente West Betuwe. Onder lastige omstandigheden is er veel beleid geharmoniseerd, ontwikkeld en reeds in uitvoering gebracht. Met vertrouwen kijken we uit naar de volgende bestuursperiode. Een periode die om blijvende scherpte vraagt. We hebben elkaar nodig om financieel gezond te blijven. Alleen zo houden we voldoende ruimte om verder te bouwen aan West Betuwe.”

advertentie
advertentie