De voorlopige zetelverdeling in Gorinchem
De voorlopige zetelverdeling in Gorinchem BDU Media

Stadsbelang aan zet voor coalitievorming

17 maart 2022 om 07:32 Politiek

GORINCHEM Nu Stadsbelang opnieuw de grootste partij is geworden, is zij aan zet voor de coalitievorming. Behoud van de huidige coalitie lijkt onzeker. De exacte zetelverdeling is nog niet bekend, mogelijk pakt Stadsbelang een vijfde restzetel. Met vier zetels van Democraten Gorinchem vormen ze samen met de drie zetels van de PvdA en twee zetels voor het CDA een nipte meerderheid van 14 zetels. De afgelopen raadsperiode zorgde dat regelmatig voor conflicten tussen coalitie en oppositie.

door Hannie Visser-Kieboom

Op dinsdag 22 maart houdt de gemeenteraad een duidingsdebat over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook zal dan de formateur worden aangewezen. Op de uitslagenavond was Stadsbelang-lijsttrekker Dicky van Veen superblij met de uitslag. ,,Ik wil heel Gorcum bedanken voor alle stemmen. We hebben in een korte periode een hele brede lijst met bekende Gorcumers samengesteld en velen hebben op ons gestemd.” Hoewel zijn partij de grootste is geworden bij deze verkiezingen, verliest ze mogelijk wel haar vijfde zetel en komt daarmee net als Democraten Gorinchem op vier zetels uit. De huidige wethouder van Stadsbelang - Dick van Zanten - keert niet meer terug. De lokale partij heeft eerder partijvoorzitter Fatih Polatli naar voren geschoven als wethouderskandidaat. Een nieuwkomer in de politiek, ook de gekozen raadsleden van Stadsbelang zijn allemaal nieuw. Bij de vorige verkiezingen besloten Stadsbelang en Democraten Gorinchem al snel de handen ineen te slaan bij de coalitievorming.

We willen wel graag een bredere coalitie dan de dertien-twaalf die we hadden. Misschien komen we dan wel uit op vijf partijen

VIER ZETELS Pierre Schefferlie van Democraten Gorinchem is eveneens een blij mens met vier zetels. ,,Je hoopt natuurlijk altijd op progressie, maar het blijven nu vermoedelijk vier zetels.” Wat de uitslag betekent voor de coalitievorming wil hij eerst met zijn eigen partij bespreken. ,,Maar we willen graag een bredere coalitie dan de dertien-twaalf die we hadden. Misschien komen we dan wel uit op vijf partijen.” Ook ziet hij mogelijkheden om op een aantal punten te komen tot een raadsbreed akkoord. 

RESTZETEL Duidelijk minder content met de verkiezingsuitslag is CDA-lijsttrekker Joost van der Geest. Zijn partij ging van 1300 stemmen naar 1063. Ze lijken daarmee wel hun tweede zetel te behouden. Gorcum Actief haalt wel een tweede zetel net als acht jaar geleden. De PvdA is gegroeid qua stemmenaantal, mogelijk heeft de partij kiezers getrokken van Groen Links die deze keer niet meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA is nu de derde partij, bij de vorige raadsperiode was dat nog de VVD met een verschil van vijf stemmen. ChristenUnie/SGP komt stemmen te kort voor een derde zetel. Zorg voor Gorkum grijpt naast een raadszetel.

De officiële verkiezingsuitslag is maandagmorgen 21 maart om 10.00 uur. De installatie van de nieuwe gemeenteraad is woensdag 30 maart. Het afscheid van de huidige raad is op donderdag 24 maart.

Lees van minuut tot minuut terug hoe de stemmenstrijd zich ontwikkelde in de nacht van woensdag op donderdag in ons Liveblog.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Partijvoorzitter Fatih Polatli is wethouderskandidaat voor Stadsbelang
advertentie
advertentie