De kandidaten van Stadsbelang voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022
De kandidaten van Stadsbelang voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 Stadsbelang

Stadsbelang schuift Democraten Gorinchem, PvdA en CDA aan de kant

13 april 2022 om 22:40 Politiek

GORINCHEM De grootste politieke partij Stadsbelang gaat verder praten met VVD, CU/SGP, Gorcum Actief en de SP om te komen tot een nieuwe coalitie. Dat staat haaks op het advies van de informateurs Bert Blase en Wilfred Schultink die adviseerde om de huidige coalitie van Stadsbelang, Democraten Gorinchem, PvdA en CDA te versterken met een vijfde partij. 

Stadsbelang laat weten dat ze gaandeweg het gevoel kreeg dat in de gesprekken die reeds gevoerd zijn, ze niet daadwerkelijk betrokken is geweest. Ze hebben daarom besloten om afscheid te nemen van beide informateurs. Als grootste partij nam Stadsbelang het voortouw voor de coalitievorming door de twee informateurs aan te stellen. Na de gesprekken luidde het advies van Blase en Schultink dat Stadsbelang, Democraten Gorinchem en PvdA het ‘motorblok’ zouden vormen van de nieuwe coalitie; aangevuld met CDA en D66. Tijdens het duidingsdebat van vorige week dinsdag liet Stadsbelang al weten dat ze breder wilde kijken en ook nog met de VVD als vijfde partij in gesprek wilde. 

DUIDINGSDEBAT SP, CU/SGP en Gorcum Actief lieten tijdens het duidingsdebat al weten dat ze de kans op de gewenste nieuwe bestuurscultuur met dezelfde wethouders niet zagen zitten. ‘Oude wijn in nieuwe zakken’, zo verwoordde Everdien Hamann van Gorcum Actief het ongenoegen. Maarten de Pagter (CU/SGP) liet weten dat vrouwelijke wethouders meer kansen bieden op een nieuwe bestuurscultuur. ,,Een voortzetting van de huidige coalitie, verbreedt met een vijfde partij is wat ons betreft niet direct de primaire invulling van een verbetering van de bestuurscultuur”, zo laat Stadsbelang nu weten.

BESTUURSCULTUUR Deze week sprak Stadsbelang informeel met VVD en D66. Stadsbelang trekt als conclusie uit deze gesprekken dat ze ook met de partijen die eerder niet genoemd zijn nog verder wil praten. Ze vindt dat niet alle opties gelijkwaardig in overweging zijn genomen. ,,Dat is wat ons betreft in strijd met de wens voor een open en vernieuwde bestuurscultuur. We zijn daarmee tot de conclusie gekomen dat we afzien van het verdere informatie proces, zoals tot nu toe ingezet.”  Stadsbelang voelt zich als grootste partij wel verantwoordelijk voor het verdere verloop van het formatieproces. Volgens de partij is uit de gesprekken gebleken dat er wel degelijk meerdere realistische opties bestaan waar zij potentie in zien. 

VROUWEN Ze kiest nu voor verdere gesprekken  met  VVD, CU/SGP, Gorcum Actief en SP. ,,Wij zien de gesprekken vol vertrouwen tegemoet, waarbij we blijven inzetten op een verbetering van de bestuurscultuur in Gorinchem.” Met de vijf partijen die nu verder in gesprek gaan, komt Gorinchem op een coalitie van veertien van de vijfentwintig zetels. Mogelijk leidt deze coalitie zelfs tot een record aantal vrouwen in het college. Attie Mager en Marjo Molengraaf zijn kandidaat voor VVD en CU/SGP; bij de SP was Eva Dansen al wethouder van 2014-2018. Voor Gorcum Actief lijkt Everdien Hamann de meest voor de hand liggende kandidaat.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie