De vijf nieuwe raadsleden van Stadsbelang
De vijf nieuwe raadsleden van Stadsbelang Stadsbelang

Democraten Gorinchem en D66 compleet verrast door draai van Stadsbelang

14 april 2022 om 15:30 Politiek

GORINCHEM Pierre Schefferlie van Democraten Gorinchem is compleet verrast door de draai van Stadsbelang om met VVD, CU/SGP. Gorcum Actief en SP verder te praten over de vorming van een nieuwe coalitie. Vooral omdat het indruist tegen het advies van de informateurs die Stadsbelang zelf uitkoos. D66 fractievoorzitter Ilhan Tekir wil snel een nieuwe raadsvergadering om openheid te geven. 

In een persbericht liet Stadsbelang weten dat ze ‘gaandeweg het gevoel kreeg dat in de gesprekken die reeds gevoerd zijn, ze niet daadwerkelijk betrokken is geweest’.  ,,Tijdens het debat over het advies heb ik informateur Bert Blase nog gevraagd of in hun advies de inbreng van Stadsbelang is meegenomen en hij liet weten dat zij voor 100 procent achter het advies stonden. Op de dag zelf weken ze daar al vanaf doordat ze ook met de VVD wilde praten. Dat vonden we bijzonder, maar hebben we toch geaccepteerd. Maar nu zijn ze ook daar weer op terug gekomen, terwijl het hun eigen pad en eigen informateurs waren, zeggen ze dat ze niet betrokken waren. Dat is voor ons moeilijk te begrijpen. Los van de informateurs komen ze nu met een plan B en daarin klinkt door dat ze dat serieus willen onderzoeken. Terwijl ook Stadsbelang pleitte voor meer transparantie in het formatieproces, hebben ze nu zelf in de duisternis een alternatief verkend.” 


In de raadsvergadering over het advies van de informateurs was afgesproken dat Stadsbelang informele gesprekken zou voeren met VVD en D66. Zo sprak de VVD maandagavond informeel met Stadsbelang, zo liet VVD raadslid Niels van Santen eerder weten. Woensdagavond zouden de gesprekken worden voortgezet met de beoogde coalitiepartijen Democraten Gorinchem, PvdA, CDA en Stadsbelang en de informateurs Bert Blase en Wilfred Schultink. Woensdagmorgen kreeg Pierre Schefferlie een telefoontje van Stadsbelang fractievoorzitter Johan Klein dat de gesprekken die avond niet door zouden gaan, zonder nadere duiding. Aan het einde van de middag kreeg hij het persbericht van Stadsbelang waarin zijn partij, PvdA, CDA en D66 aan de kant werden geschoven. ,,Nu ligt er een ver gevorderd alternatief in de openbaarheid en is in het geheim een nieuwe start gemaakt. Als Stadsbelang zich daar beter bij voelt, dan mag dat natuurlijk. Maar dat is toch op zijn minst verrassend.” Volgens Schefferlie is in eerdere gesprekken nog niet gesproken over de inhoud, zodat voor zijn partij ook niet duidelijk is wat nu het breekpunt is voor Stadsbelang.

Terwijl ook Stadsbelang pleitte voor meer transparantie in het formatieproces, hebben ze nu zelf in de duisternis een alternatief verkend

Democraten Gorinchem noemt deze wending vooral zuur voor de goede wethouders Joost van der Geest en Eelke Kraaijeveld. Het argument van onder andere SP en Gorcum Actief dat met het aanblijven van dezelfde wethouders de nieuwe bestuurscultuur niet van de grond kan komen, deelt Schefferlie niet. ,,De dynamiek rond de bestuurscultuur is niet alleen afhankelijk van de zittende wethouders, maar ook van de gehele gemeenteraad. Dat vraagt iets van ons allemaal, ook van de oppositie.” Democraten Gorinchem bezint zich nu op de toekomst, ze wil voorkomen dat als ze in de oppositie belandt, ze alleen maar zuur kan doen. ,,Anders doorbreken we nooit de negativiteit in de Gorinchemse politiek.” Zijn partij is nog wel in gesprek met CDA, PvdA en D66 om te kijken naar alternatieven. ,,Het is nog geen gelopen race.” 

D66 fractievoorzitter Ilhan Tekir is eveneens verrast door de draai van Stadsbelang ,,Het open en transparante formatieproces is onverwacht afgebroken. Dat betreuren wij. Temeer omdat het nadrukkelijk een wens was van alle partijen. D66 roept op om zo snel mogelijk weer in de openbaarheid het proces op te pakken, ongeacht de richting die partijen willen inslaan.” Om die reden heeft Tekir de griffie verzocht om op korte termijn een raadsbijeenkomst te arrangeren. ,,Een nieuwe bestuurscultuur begint met openheid van zaken.”

Fatih Polatli, beoogd wethouder voor Stadsbelang, laat weten dat zijn partij nog niet aan het formeren is. Hij verwacht dat maandag of dinsdag de nieuwe informateurs bekend worden, die de verdere gesprekken gaan begeleiden. Verder wil hij niet ingaan op de draai van zijn partij en verwijst naar het persbericht. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie