Foto uit 2018 met Everdien Hamann (roze jas) en meest rechts haar man Marius Cloostermans
Foto uit 2018 met Everdien Hamann (roze jas) en meest rechts haar man Marius Cloostermans Gorcum Actief

Raadslid Everdien Hamann krijgt andere taken bij Gorcum Actief

Politiek

GORINCHEM Nu Marius Cloostermans de wethouderskandidaat is voor Gorcum Actief krijgt raadslid en echtgenote Everdien Hamann andere taken. Cloostermans is als financieel en technisch adviseur van Gorcum Actief al jaren bekend met en betrokken bij het Gorcumse.

In het kader van integriteit en de nieuwe bestuurscultuur treedt Everdien Hamann na de installatie van de nieuwe wethouders terug als gemeenteraadslid en krijgt andere taken voor Gorcum Actief. Dat was van meet af aan bekend bij de coalitie-partners. ,,Onze keuzes zijn gebaseerd op ‘het beste doen voor de stad’. Daar gaan wij voor en ik heb zin in de nieuwe uitdagingen,” aldus Everdien Hamann. Te zijner tijd wordt de nieuwe aanpak van Gorcum Actief verder toegelicht. De combinatie wethouder en raadslid vormt juridisch geen beletsel, maar handig is anders, zo reageert directeur John Bijl van het Perikles instituut. ,,Ik ken geen voorbeelden van echtelieden die wethouder en raadslid zijn. Wel eerder een vader (wethouder) en zoon (raadslid) in de gemeente Harenkarspel. Toch iets anders, en ook ongepast, vond ik. Het raadslid moet het functioneren van het college en daarmee de wethouder controleren. Je moet je afvragen of dat zuiver gebeurt. Dan is er ook nog zoiets als informatievoorziening. Elk raadslid heeft recht op de zelfde informatie. Is een per ongelukke ‘slip of the tongue’ thuis aan de ontbijttafel te voorkomen?”

NOORDWIJK In 2014 deed zich in de gemeente Noordwijk een soort gelijke situatie voor. Daar werd een PvdA raadslid voorgedragen die was gehuwd met een wethouder van GroenLinks. Het was bedoeld voor een overbruggingsperiode van zes maanden. Toen het raadslid na zes maanden toch bleef zitten, leidde dit tot een burgerinitiatief, gesteund vanuit de oppositie, omdat sprake zou zijn van de ‘schijn van belangenverstrengeling’. Het burgerinitiatief deed een moreel beroep op het raadslid, dat uiteindelijk aftrad. 

Pierre Schefferlie van Democraten Gorinchem liet eerder weten dat de combinatie van raadslid en wethouder in zijn ogen niet kan. Hij wees daarbij verder nog op de in zijn ogen onmogelijke combinatie bij de SP van 2014-2018. De periode dat Eva Dansen wethouder was en  haar dochter Lies van Aelst raadslid. Schefferlie noemt dat eveneens een ‘moreel onmogelijke combinatie’.

advertentie