De motie werd unaniem gesteund door de gemeenteraad
De motie werd unaniem gesteund door de gemeenteraad Fotografie Studio Ziezo

Raad verruimt inkomensgrens, zodat meer mensen in aanmerking komen voor regelingen voor minima

6 juli 2022 om 11:13 Politiek

GORINCHEM  De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de Perspectiefnota besloten dat de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor regelingen en voorzieningen wordt verhoogd tot 130 procent van de bijstandsnorm. De motie van D66 werd mede ingediend door  PvdA, CDA en Democraten Gorinchem en werd vervolgens unaniem gesteund door de raad.

Steeds meer Gorcumers raken iedere maand opnieuw in de financiële problemen, kunnen niet voorzien in basisbehoeften of zien schulden oplopen.

 ,,Ook in Gorinchem tekent zich een nieuwe sociaal-maatschappelijke breuklijn af tussen arm en rijk. Steeds meer Gorcumers raken iedere maand opnieuw in de financiële problemen, kunnen niet voorzien in basisbehoeften of zien schulden oplopen. Dit werd ook recent geïllustreerd door de intrede van energiearmoede als fenomeen in de politiek en samenleving. Financieel kwetsbare inwoners worden onevenredig hard geraakt door de stijgende prijzen”, zo schreef D66 raadslid Ilhan Tekir in de motie. Bij de inbreng van de fracties in de eerste termijn leek aanvankelijk geen meerderheid voor de motie. Wethouder Eelke Kraaijeveld liet de raad weten dat reeds gewerkt wordt aan een notitie om te komen tot die 130 procent. Dit conform het beleid in de andere Avres gemeenten zoals Molenlanden en Vijfheerenlanden die al wel kozen voor 130 procent van de inkomensgrens. De kosten voor het oprekken van de inkomensgrens kost de gemeente jaarlijks zo’n 80.000 euro extra. ,,Wij willen dit graag breder bekijken, bijvoorbeeld in combinatie met de schuldenproblematiek", zo hield wethouder Kraaijeveld de raad voor. Dicky van Veen (Stadsbelang) pleitte aanvankelijk ook voor het aanhouden van de motie. D66 raadslid Tom van der Meijden deed daarop een dringende oproep om toch in te stemmen, omdat de wethouder eerder liet weten dat de motie de notitie niet doorkruiste. 

POSITIEF Dieuwertje Stevens van de SP werd door zowel Ali Kocak (PvdA), Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) als D66 raadslid Tom van der Meijden onder druk gezet de motie te steunen. Juist omdat de SP altijd voorstander was van de 130 procent bijstandsnorm. De drie partijen vergisten zich in de uitspraken van Stevens die juist aangaf dat ze wel positief was en voor ging stemmen. CU/SGP raadslid Anselm Krol sputterde nog even tegen door te vragen waarom zijn partij niet was gevraagd de motie mee in te dienen. D66 raadslid Ilhan Tekir had de motie al eerder aangekondigd tijdens behandeling van de Perspectiefnota in de commissievergadering. Een half uur na middernacht kwam de motie in stemming en werd deze unaniem aangenomen. 

advertentie
advertentie