Afbeelding

D66 roept op tot opheffing geheimhouding over AZC locaties in Gorinchem

30 oktober 2023 om 13:12 Politiek Asielzoekerscentrum

GORINCHEM D66 Gorinchem wil dat alle locaties die in beeld waren voor de vestiging van een kleinschalig asielzoekerscentrum voor 150 mensen openbaar worden. Raadsleden mochten de informatie wel in zien op het stadhuis, maar inwoners kregen ondanks hun vragen geen inzage vanwege de opgelegde geheimhouding.

D66 burgerlid Tom van der Meijden wilde in de Beraad & Adviesvergadering al nader ingaan op de vijf of zes locaties die aanvankelijk in beeld waren voor de vestiging van een AZC, maar inmiddels zijn afgevallen. Het college koos voor de Buijs Ballotstraat op bedrijventerrein Gorinchem-Oost. D66 wil graag weten waarom die andere locaties als minder geschikt zijn beoordeeld. Tijdens de eerste informatieavond van de gemeente in het Van der Valk hotel vroegen ook enkele bewoners naar de andere locaties. 

BEWONERS

D66 roept nu op tot opheffing van geheimhouding over de verkenning naar locaties voor de kleinschalige opvang van asielzoekers voor de raadsvergadering van 2 november. Bewoners uit Hoog Dalem hielden vorige week dinsdag zelf een bijeenkomst om hun ongenoegen uit te spreken over de vestiging van een asielzoekerscentrum in Gorinchem-Oost. Daarin kwam opnieuw naar voren dat ze graag inzicht willen in de locaties die zijn afgevallen. 

GEGIJZELD

Het college van burgemeester en wethouders heeft geheimhouding opgelegd over de verkenning naar locaties voor de kleinschalige opvang van asielzoekers. ,,Welke locaties zijn verkend en waarom de keuze van het college is gevallen op het bedrijventerrein bij Hoog Dalem blijft voor inwoners in het ongewis”,  zo laat Tom van der Meijden weten. ,,De afgelopen periode heeft laten zien dat een opvanglocatie voor asielzoekers veel emotie en vragen oproept, zowel bij voorstanders als bij tegenstanders. Inwoners zijn door het collegebesluit tot geheimhouding echter geheel buiten spel gezet en politieke partijen zijn met handen en voeten gebonden aan de geheimhoudingsplicht. De lokale democratie is gegijzeld door het college. Dat hoort niet in ons openbaar bestuur”, aldus D66. 

DEMOCRATIE

De fractie wil donderdag het debat voeren waarin inhoudelijke argumenten de boventoon voeren in plaats van onderbuikgevoelens, bij de keuze voor de locatie voor het asieloekerscentrum. ,,Voor een gemeente die eerlijk en transparant is over haar keuzes. Een overheid die alle belangen weegt, verantwoording aflegt en luistert. Voor of tegen de opvanglocatie; Gorinchem verdient een debat waarin alle perspectieven worden belicht en alle feiten op tafel liggen. Dat zijn wij verplicht aan onze inwoners en aan onszelf als democraten.” 

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie