Het huis aan de Godfried Bomanslaan is op last van de burgemeester verzegeld
Het huis aan de Godfried Bomanslaan is op last van de burgemeester verzegeld Hannie Visser-Kieboom

Bezwaar tegen sluiting ‘drugspand’ aan Godfried Bomanslaan

Rechtbank

GORINCHEM Bonis Advocatenkantoor maakte namens de bewoners van het pand aan de Godfried Bomanslaan maandagavond 13 december bezwaar tegen het sluiten van hun woning. Vanwege de vondst van een ‘handelshoeveelheid’ verdovende middelen begin oktober besloot burgemeester Reinie Melissant de woning voor drie maanden te sluiten. De bewoner stond een dag later voor de rechtbank in Dordrecht vanwege het bedreigen van de burgemeester.

Tijdens de behandeling in de commissie bezwaar en beroep werd betwist dat sprake was van drugshandel vanuit de woning door de inwonende zoon. Volgens bezwaarmaker zouden de gevonden hoeveelheden louter voor eigen gebruik zijn. De inval in de woning op 4 oktober vond plaats na een tip van de Team Criminele Inlichtingen (TCI) over mogelijk wapenbezit. Wapens werden niet gevonden, maar wel een hoeveelheid van vijf gram harddrugs, meerdere lege wikkels, waaronder een wikkel voor 0.9 gram cocaïne. Ook werden tien pillen MDMA aangetroffen, volgens bezwaarmaker gemeengoed onder de Gorinchemse jeugd. Verder vond de politie lege doosjes van Iphones, nephorloges, een alarmpistool en een hoeveelheid contant geld. Na de vondst sloot de burgemeester de woning voor twee weken, deze sluiting werd later verlengd tot drie maanden.

GEEN HANDEL ,,Er is pas sprake van een handelshoeveelheid indien meer dan vijf gram wordt aangetroffen”, zo stelde de advocaat van Bonis Advocaten, die pleitte voor een toetsing van evenredigheid en verwees naar het woonrecht. Hij sprak van uit de hand gelopen handhaving, de vondst van de hoeveelheid drugs was inmiddels geseponeerd vanwege het onrechtmatig verkrijgen van bewijs. Bovendien kwam de moeder net uit het ziekenhuis toen de woning werd gesloten en logeerden regelmatig kleinkinderen op de Godfried Bomanslaan. ,,Dit gezin heeft zoveel ellende meegemaakt, dat is gigantisch. De vondst van de lege wikkels duidt niet op handel, maar op eigen gebruik. De sluiting is vanwege drugshandel, maar er is geen handel in het pand”. 

BURGEMEESTER De gemeente Gorinchem stelde in haar verweer dat juist vanwege de combinatie van de gevonden goederen de ernst en omvang van de overtreding duidelijk werd. Ook werd aangehaald dat TCI had ontdekt dat sprake was de verkoop van cocaïne vanuit het pand. Aan het einde maakte vooral bezwaarmaker zich kwaad. ,,Iedere politieagent in Gorinchem spreekt hier schande van”. De commissie bezwaar en beroep brengt een advies uit aan het college, dat vervolgens een besluit neemt over het bezwaar. Daags na de hoorzitting stond de bewoner van het pand aan de Godfried Bomanslaan voor de rechtbank in Dordrecht voor het bedreigen van burgemeester Reinie Melissant. Tegen anderen had hij gezegd: ,,Ik rijd wel achter mijn zoon aan en ik rijd met mijn auto bij de burgemeester naar binnen. De burgemeester moet dan ook haar woning uit.” De rechter legde een voorwaardelijke celstraf op en een contractverbod. 

VRIJWILLIG De woning aan de Godfried Bomanslaan is een huurwoning van Poort6. Als een huurwoning op last van de burgemeester wordt gesloten, dan wordt Poort6 als woningeigenaar op de hoogte gesteld door de gemeente. Poort6 heeft de bevoegdheid het huurcontract met de huurder te ontbinden zonder tussenkomst van de rechter. ,,In de praktijk betekent dit dat wij de huurders eerst vragen om zich vrijwillig neer te leggen bij deze buitengerechtelijke ontbinding. De huurder krijgt in dat geval nog de gelegenheid om persoonlijke spullen uit de woning te halen, zodra deze weer opengesteld wordt. Kiest een huurder niet voor vrijwillige ontbinding van het huurcontract dan starten wij een kort geding om de woning te kunnen ontruimen zodra de burgemeesterssluiting is opgeheven”, zo laat Poort6 in een reactie weten.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie