Afbeelding
Slot Loevestein -Marcel Köppen

Loevestein treedt toe tot landelijk canonnetwerk

26 juni 2020 om 09:44 Recreatie

POEDEROIJEN De Canon van Nederland is vernieuwd. Meer aandacht voor verschillende perspectieven, meer diverse iconen en meer aandacht voor regionale spreiding. De lijst bestaat nog steeds uit vijftig figuren en verschijnselen, maar tien daarvan zijn vervangen. En Hugo de Groot? Hij staat nog steeds tussen 'De Beemster' en 'De Statenbijbel'.

Loevestein is eind maart heel stilletjes met vier topstukken toegetreden tot het landelijke canonnetwerk. “De viering stond eigenlijk gepland voor 22 maart 2020, precies 399 jaar geleden dat Hugo de Groot uit Loevestein ontsnapte, maar helaas gooide corona roet in het eten,” aldus directeur Ed Dumrese. ,,Maar nu de vernieuwde Canon bekend is gemaakt en Hugo er nog in zit, kunnen we dit vol trots delen. Een officieel toetredingsmoment komt later dit jaar.”

De Canon van Nederland neemt je in mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Loevestein heeft een verleden als staatsgevangenis, maar nu staat de plek symbool voor vrijheid en tolerantie en laat zien hoe deze begrippen door de eeuwen zijn ontwikkeld. De meest markante gebeurtenis is ongetwijfeld de ontsnapping van wonderkind en rechtsgeleerde Hugo de Groot op 22 maart 1621.

De boekenkist, het kasteel, het portret van Hugo de Groot en de Staatse helm zijn daarom geselecteerd binnen het venster ‘Hugo de Groot’. Met de opname van deze vier topstukken wordt benadrukt dat Loevestein een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van dit venster vertelt. Om dit te vieren krijgen alle bezoekers een gratis Canon route-boekje aangeboden, dat leidt langs het Hugo-venster en refereert naar nog acht andere Canon-vensters in de vesting en het kasteel.

AFZETTING VESTING Loevestein is sinds 1 juni weer dagelijks geopend, waarbij het verplicht is om een kaartje én tijdsblokticket aan te schaffen voordat je komt. Ook voor het horecaterras. ,,We ontvangen vragen van trouwe bezoekers die teleurgesteld zijn dat ze niet zomaar koffie kunnen drinken”, laat Dumrese weten. ,,We snappen dat gevoel, maar Loevestein is in eerste plaats een museum en we moeten onze bezoekers o.a. goed spreiden en reguleren via eenrichtingsroutes. Wij zijn verantwoordelijk voor heel de vesting. Daarom is er gekozen om één generieke maatregel te treffen om de gezondheid van onze museumbezoekers en medewerkers te garanderen. We evalueren na de zomer en afhankelijk van de corona-maatregelen, of de afsluiting blijft of dat deze wellicht verschoven wordt.”

Echter is er goed nieuws voor de wandelaars en fietsers. In juli en augustus komt er voor de afsluiting een kiosk-to-go te staan. Hier kunnen passanten koffie, fris, een ijsje of wat lekkers meenemen voor onderweg.

,,Achter de schermen wordt er ondertussen hard gewerkt aan een pas, waarmee we juist de regionale en trouwe bezoeker tegemoet willen komen”, aldus Dumrese. ,,Mede ook omdat we vanaf deze maand jaarrond geopend zijn. Met de andere extra plannen die er zijn, beloofd dit niet alleen voor de nationale en internationale toeristen een must-see te zijn, maar ook een pareltje in de eigen achtertuin voor mensen uit de regio."

advertentie
advertentie