Dane Blom, vlak voor haar eerste rijles in juli 2019
Dane Blom, vlak voor haar eerste rijles in juli 2019 Dane Blom

Dane uit Gorinchem is klaar voor haar rijexamen, maar voorlopig mag ze niet

Verkeer en vervoer Dossier coronavirus

[GORINCHEM] Je rijbewijs halen is tijdelijk niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Tal van (met name) jongeren hadden afgelopen maanden eigenlijk moeten afrijden, maar zijn nu gedwongen af te wachten. Een van hen is Dane Blom (22) uit Gorinchem. Tegen welke problemen en frustraties liep en loopt zij aan? ,,Mijn hoop is dat de regering snel inziet dat afrijden wel degelijk belangrijk is en hier iets mee doet .”

door Louis van Oort

Dane’s rijexamen stond eigenlijk gepland voor 25 januari, maar vanwege de lockdown kon dit geen doorgang vinden. Tot haar grote verdriet: ,,Ik vond dit heel jammer, omdat ik erg goed voorbereid was en er vertrouwen in had dat ik zou gaan slagen.”

Ze is dan ook behoorlijk ervaren inmiddels: ,,In juli 2019 ben ik begonnen met lessen. Ik had me aangemeld bij de rijschool KERN en sindsdien heb ik ongeveer 40 lessen bij hen gevolgd.”

Hebben de lessen al eerder stilgelegen door de coronamaatregelen?

,,Jazeker. Eind maart 2020 had ik een rijles ingepland, maar ik werd gecontacteerd door mijn rij-instructeur dat deze niet door kon gaan vanwege de maatregelen. De hoop was toen dat ze in april weer open mochten gaan en mochten gaan lessen, maar dat was niet het geval. Ik kreeg begin mei een bericht dat ik mijn lessen weer mocht gaan oppakken en daar was ik erg blij mee!”

Merkte je daarna dat hetgeen je geleerd had was weggezakt?

,,Ik had meer dan een maand geen lessen meer gehad van KERN. Ik weet nog dat ik het heel spannend vond om weer te gaan lessen. Van tevoren zag de eerste les er in mijn hoofd dramatisch uit, omdat de kennis en vaardigheden bij het autorijden zouden zijn weggezakt. In werkelijkheid bleek dit mee te vallen. De eerste les na de sluiting van de rijschool ging gelukkig beter dan ik dacht. Dat gaf mij wat zelfvertrouwen voor de volgende lessen. Het rijden op de weg ging erg goed, al had ik wel nog wat moeite met de speciale verrichtingen, zoals parkeren. Die moest ik echt wel weer vaker gaan oefenen!”

Waren er tijdens de lessen in covid-tijd nog speciale maatregelen?

,,In oktober 2020 werd bekendgemaakt dat het CBR je verplichtte om een mondkapje te dragen tijdens het lessen, als je ten minste een keer wilde afrijden. Voor die tijd was het een advies en kon je nog kiezen of je een mondkapje wilde dragen of niet, in overleg met je instructeur natuurlijk. Ik ben zelf van mening dat niet-medische mondkapjes en de manier waarop de ‘gewone’ mondkapjes nu worden gebruikt niet helpen. Het is niet voor niets dat ze in het ziekenhuis hun mondkapjes niet mogen aanraken. Als je daar je mondkapje aanraakt, moet je gelijk een nieuwe op. Buiten het ziekenhuis stopt men zijn of haar mondkapje in jaszakken, legt het ergens neer of laat het wel eens vallen. Ik laat mijn mondkapje ook standaard in mijn jaszak zitten, zodat ik het niet vergeet als ik een supermarkt inga bijvoorbeeld. Je kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze dit doen. Er is nooit verteld of uitgelegd hoe een mondkapje werkt of hoe je ermee om moet gaan, alleen dat we verplicht waren het op te doen.”

Hoe gefrustreerd ben je door dit uitstel?

,,Ik ben best gefrustreerd door het uitstel van mijn examen. De regering denkt misschien dat afrijden niet nodig is, omdat men toch moet thuiswerken, maar in mijn geval (en ik denk in nog veel meer gevallen) ligt dit wat anders. Ik ben vorig jaar afgestudeerd van de PABO en ik volg nu een Master. Daardoor loop ik stage in het Speciaal Onderwijs. Hiernaast werk ik ook nog in een supermarkt. Dit zijn twee sectoren die worden gezien als cruciaal. Ik moet dus nog wel naar mijn werk en stage kunnen gaan. Toen het zo hard sneeuwde en vroor, was er goed gestrooid op de wegen, maar niet op de fietspaden. Hoe verwacht men dat ik veilig aankom bij mijn werk of stage? Het zal maar gebeuren dat een kind van mijn stageschool onverwachts naar de huisarts of het ziekenhuis moet. Ik ben afgestudeerd leerkracht, dus de verantwoording ligt bij mij als ik voor de klas sta. Hoe ga ik dit kind naar het ziekenhuis brengen? Ik kan goed autorijden, ik voel me zelfverzekerd en veilig op de weg en ik ben toe aan mijn examen. Mijn eerste auto staat al voor de deur. Gelukkig kan mijn vriend mij af en toe ergens naartoe brengen, maar dat kan ook niet altijd. Mijn hoop is dat de regering snel inziet dat afrijden weldegelijk belangrijk is en hier iets mee doet.”

Heb je nog iets meegekregen van hoe de rijschoolhouder deze ellende beleeft?

,,Ik moet zeggen dat ik nu weinig contact heb met mijn rij-instructeur. Ik heb het met hem gehad over mijn oude en nieuwe afrijdatum en over hoe het nu verder moet. We weten beide natuurlijk niet hoe de regering zal besluiten over de examens bij het CBR. Wel hopen we dat we snel weer de weg op mogen. Ik vind het altijd heel gezellig met mijn instructeur en dat kleine beetje menselijk contact in deze tijd, kan men goed doen.”

Wanneer mag je nu afrijden?

,,Mijn nieuwe afrijdatum staat gepland halverwege maart. De huidige maatregelen gelden in ieder geval tot 2 maart. Als ik Rutte hoor praten, zie ik het niet positief in. Ik denk niet dat mijn examen nu wel door zou gaan. Zelfs als mijn examen door zou gaan, heb ik misschien nog één of twee lessen voordat ik naar het CBR ga. Ik hoop dat dat genoeg zal zijn om de afgelopen twee maanden in te halen.”

Hoeveel lessen denk je nog nodig te hebben om er klaar voor te zijn?

,,Ik vind het lastig om in te schatten hoeveel lessen ik precies nodig zal hebben voordat ik kan afrijden. Eén of twee vind ik wel te weinig. Ik ben bang dat de bijzondere verrichtingen, die verplicht zijn bij je examen, zijn weggezakt en dat ik hierop zal zakken.”

advertentie
advertentie