De nieuwe Merwedebrug wordt even hoog als de huidige brug
De nieuwe Merwedebrug wordt even hoog als de huidige brug Hannie Visser-Kieboom

Verbreding A27 en nieuwe Merwedebrug opnieuw duurder

5 december 2022 om 07:18 Verkeer en vervoer

GORINCHEM ALSÉÉN, een combinatie van Ballast Nedam en Fluor, krijgt van Rijkswaterstaat de voorlopige gunning voor de verbreding van de snelweg A27 tussen Everdingen en Hooipolder. Geen van de aanbieders bleef binnen het vooraf gereserveerde budget door de gestegen bouwkosten, voor het project wordt nu 97 miljoen euro extra uitgetrokken. 

In 2020 werd het budget ook al opgehoogd tot 1.7 miljard euro vanwege een hogere Merwedebrug. Met de verbreding van 40 km snelweg en de bouw van een nieuwe Merwedebrug op één van de belangrijkste trajecten tussen Midden- en Zuid-Nederland pakt Rijkswaterstaat het fileleed op de A27 aan. Het traject is door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Regelmatig rijden meer dan 100.000 voertuigen per dag over dit overbelaste traject uit de file top-10. Naast de verbreding van 40 km snelweg wordt knooppunt Hooipolder aangepakt, worden de Merwedebrug en de Keizersveerbruggen vervangen en wordt een aansluiting gemaakt voor het toekomstige bedrijventerrein Groote Haar in Gorinchem. 

DOORSTROMING Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom: ,,Deze gunning markeert een belangrijke stap. Samen met ALSÉÉN gaan we er voor om de snelweg A27 uit de file top-10 te halen. Met het project vernieuwen we de infrastructuur en verbeteren we de doorstroming, veiligheid en leefbaarheid voor de komende decennia. De weggebruiker gaat hier zeker de vruchten van plukken.” Rijkswaterstaat kreeg inschrijvingen voor uitvoering van het project, geen van de aannemers bleef binnen het vooraf beschikbaar gestelde budget. Om die reden wordt het budget met 97 miljoen euro opgehoogd. 

Volgens planning start de verbreding van de A27 in 2023. Kijk voor meer informatie over de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder op de website van A27 Houten-Hooipolder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie