Garage Kweeklust ligt tegen de stadswallen aan
Garage Kweeklust ligt tegen de stadswallen aan MoVe Development

Erfgoedcommissie wijst uitbreiding parkeergarage Kweeklust af

18 maart 2023 om 13:08 Verkeer en vervoer

GORINCHEM De Erfgoedcommissie van de gemeente Gorinchem vindt de uitbreiding van parkeergarage Kweeklust niet passend binnen de historische stadswallen. Ze geeft de voorkeur aan meer parkeergelegenheid buiten de stadswallen, genoemd wordt onder andere Linge II Zuid of het inzetten van een dynamisch parkeersysteem. Eind 2019 werd besloten om parkeergarage Kweeklust uit te breiden.

In 2019 werd in overleg met parkeerpanels gekeken naar het parkeerprobleem in de binnenstad, dit doet zich vooral voor in de avond en nacht. Daarop besloot de raad om parkeergarage Kweeklust uit te breiden en na de uitbreiding parkeerplaatsen op straat te verwijderen op onder andere de Groenmarkt en Nieuwe Walsteeg. De uitbreiding werd opgenomen in de uitvoeringsagenda van de Mobiliteitsplan, deze werd in september 2020 door de gemeenteraad vastgesteld samen met de Mobiliteitsvisie 2020.

PARKEERDRUK In 2022 zijn opnieuw parkeertellingen uitgevoerd. In de Benedenstad is de bezetting van de parkeerplaatsen ca. 64 procent. Tijdens koopavond en op zaterdagmiddag stijgt het percentage tot 70-80 procent. Uit de tellingen blijkt verder dat parkeergarage Kazerneplein en Kweeklust voldoende parkeercapaciteit hebben, sporadisch zijn de parkeergarages vol tijdens koopavonden en/of zaterdagmiddag. Parkeren kan dan wel aan de rand van de stad. In de Bovenstad is de bezetting gemiddeld 78 procent, zodat sprake is van een hoge parkeerdruk. In de avond en nacht wordt de grens van 90 procent overschreden, dan is voor een groot deel van de bewoners geen of nauwelijks parkeergelegenheid binnen een loopafstand van 500 meter. Dit probleem wordt niet opgelost als parkeergarage Kweeklust wordt uitgebreid. 

VARIANTEN Parkeergarage Kweeklust is aan het einde van de jaren ‘80 gebouwd ten behoeve van bezoekers en bewoners van de binnenstad van Gorinchem, de garage ligt pal tegen de stadswallen. Voor de uitbreiding van parkeergarage Kweeklust zijn drie varianten uitgewerkt. In de eerste variant wordt parkeergarage aan de zuidzijde met maximaal 134 plekken uitgebreid. De 37 parkeerplaatsen op het voorterrein worden dan geskipt. Daarmee krijgt de binnenstad in totaal 97 extra parkeerplaatsen. Vervolgens kunnen dan parkeerplekken in de Benedenstad vervallen, het liefst op de mooiste plekken op de Groenmarkt en de Nieuwe Walsteeg.

APPARTEMENTEN In de tweede variant wordt de parkeergarage aan de buitenzijde opgeknapt en worden tien extra woningen gebouwd bij de garage. Doordat deze extra bewoners ook parkeerplekken willen, komt het aantal extra plekken met tachtig iets lager uit dan in de eerste variant. In de derde variant worden appartementen inclusief inpandige parkeergarage gebouwd op het voorterrein van Kweeklust. Ook de huidige 37 parkeerplaatsen komen dan in de nieuwe parkeergarage. De rest van de binnenstad krijgt dan geen extra parkeergelegenheid. Ook is de hoogte van het nieuwe appartementencomplex nadelig voor de omgeving.

VERGROENEN De kosten voor uitbreiding van de parkeergarage Kweeklust blijven binnen het budget, maar dan blijft er geen geld over om de bestaande parkeergarage aan te passen aan de huidige normen. Ook voor het opknappen en vergroenen van de gevel blijft dan geen geld over. Bovendien wordt verwacht dat bij aanbesteding in 2024 de kosten opnieuw stijgen. Ook leidt uitbreiding tot extra onderhoudskosten en mist Gorinchem de opbrengsten van het straatparkeren.

BOVENSTAD De gemeenteraad spreekt op donderdag 23 maart over de varianten voor uitbreiding van parkeergarage Kweeklust; op 12 april mag zij een keuze maken. Ook wordt dan gevraagd hoe de extra kosten gedekt moeten worden, bijvoorbeeld door het verhogen van de parkeertarieven. Ook mag ze zich dan uitspreken over parkeergelegenheid op bijvoorbeeld Linge II Zuid. De stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbe schetste al eens een plan voor een parkeergarage op die plek. Op 25 mei neemt de gemeenteraad een besluit over uitbreiding van parkeergarage Kweeklust. Op een later moment moet ook een oplossing gevonden worden voor de hoge parkeerdruk in de Bovenstad.

De voorzijde van garage Kweeklust
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie