De toekomstige situatie volgens het plan.
De toekomstige situatie volgens het plan. MoVe Development
branded content

Flinke transformatie parkeergarage Kweeklust Gorinchem

13 maart 2022 om 09:46 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Parkeergarage Kweeklust in de binnenstad van Gorinchem gaat er in de nabije toekomst wellicht heel anders uitzien. MoVe Development uit Gorinchem heeft een voorstel gepresenteerd aan de gemeente Gorinchem waarbij de garage als het ware ingepakt is. Het uitgangspunt is: meer woningen en meer groen. De harde, weinig uitnodigende gevel van Kweeklust aan de Bagijnenwalstraat zal uit het oog verdwijnen.

door Eline Lohman

MoVe Development, een Gorcums bedrijf, heeft in alle provincies van het land projecten gerealiseerd. Daarnaast ook projecten in het buitenland. De projecten waren heel divers – van woningbouw en theaters tot aan hotels en bioscopen. In Gorinchem heeft MoVe Development een transformatieproject, van kantoor naar appartementen, aan de Stationsweg in uitvoering. Deze maand zal dit project opgeleverd worden. Het volgende project staat al klaar: MoVe Development heeft een schetsmatig voorstel voor het ‘inpakken’ van garage Kweeklust gepresenteerd bij de gemeente Gorinchem. Dat plan ligt nu verder uitgewerkt bij de gemeente. MoVe Development is in afwachting van de reactie hierop.


OPWAARDERING Uitgangspunt van het plan is het stedenbouwkundig opwaarderen van het gebied rondom Kweeklust, vertelt Frans Verweij van MoVe Development. ,,Wat Kweeklust bijzonder maakt is de prachtige omgeving waarin het ligt; pal tegen de groene Vestingwal gelegen rondom het historische centrum van Gorinchem. Een Vestingwal die nog grotendeels in takt is en hoog wordt gewaardeerd. Door de ANWB is Gorinchem zelfs genomineerd als mooiste vestingstad van Nederland en staat de vesting tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De huidige verschijningsvorm van Kweeklust is in groot contrast met zijn omgeving. Het gebouw manifesteert zich als een hard en weinig uitnodigend gebouw.”

De directe omgeving van de garage krijgt een ruimtelijke opwaardering en er ontstaat een prettige woonomgeving


GROEN EN BEBOUWING Frans noemt het zelfs ‘lelijk’ en meent dat veel meer mensen deze mening is toegedaan. Tijd voor verandering dus. In de uitwerking van MoVe Development wordt uitgegaan van het‘inpakken’ van Kweeklust met woningen en groen. Hierdoor verdwijnt Kweeklust uit het zicht en wordt het gebied eromheen opgewaardeerd. ,,De harde, weinig uitnodigende gevel van Kweeklust aan de Bagijnenwalstraat zal uit het oog verdwijnen. De directe omgeving van de garage krijgt een ruimtelijke opwaardering en er ontstaat een prettige woonomgeving. De looproute vanuit de stad naar parkeergarage Kweeklust wordt op deze manier een stuk aangenamer en veiliger. Ook het zicht vanaf de Vestingwal, een zeer geliefde wandelroute voor de inwoners van Gorinchem, verbeterd aanzienlijk; de parkeerplaatsen en het oude Kweeklust verdwijnen uit het zicht. Hiervoor in de plaats komen groen en een aantrekkelijke bebouwing. We hebben al uitgebreid contact gehad met de buurt. Buurtbewoners zijn heel enthousiast over het plan; men ziet er echt naar uit dat het gerealiseerd gaat worden.”


EXTRA PARKEERLAGEN Frans vertelt over de veranderingen. ,,Uitgangspunten voor het opwaarderen van de ruimtelijke kwaliteit zijn het toevoegen van woningen aan de stadzijde en aan de Vestingwalzijde. Verder het toevoegen van een tweetal groene gevels aan de oost en westzijde van Kweeklust en het weghalen van de parkeerplaatsen aan de noord- en zuidzijde van Kweeklust. We willen de garage optoppen met twee of drie extra parkeerlagen, afhankelijk van de parkeervraag. De hoogte van de toe te voegen bebouwing is afgestemd op de hoogte van de gebouwen in de directe omgeving. Op de hoek met de Bagijnenwalstraat is ruimte voor een bijzondere bestemming; een praktijkruimte, een kantoor of een winkel. Deze ruimte ligt langs de route naar de parkeergarage en de entrees van de woningen en zal de sociale controle en het gevoel van veiligheid vergroten. Door de nieuwe appartementen te situeren direct tegen Kweeklust ontstaat er ruimte voor een groen plein, dat de leefbaarheid van de Begijnenwalstraat zal verbeteren. Onder het groene plein liggen de parkeerplaatsen en de bergingen van de appartementen, half verdiept en aansluitend op het laagste niveau van Kweeklust. In de lichtstraat tegen de bestaande garage liggen de entrees van de appartementen. Om hier een prettige omgeving te creëren gaan we uit van vriendelijke en lichte materialen. De bestaande gevel van de garage wordt geschilderd en de gevelopeningen krijgen kozijnen met daarin gematteerd glas.”


JAREN ‘80 Parkeergarage Kweeklust is aan het einde van de jaren ‘80 gebouwd ten behoeve van bezoekers en bewoners van de binnenstad van Gorinchem.

De huidige situatie.
Gorinchem is uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie