Afbeelding
groendak

Groenedakensubsidie Gorinchem wegens succes verlengd

29 januari 2022 om 08:24 Wonen Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Het college van gemeente Gorinchem heeft besloten de subsidieregeling Groene Daken met een jaar te verlengen. Hiermee geeft het college meer inwoners en organisaties de mogelijkheid om te vergroenen.

Sinds 1 maart 2020 hebben ruim 60 particulieren en een enkel bedrijf een beroep gedaan op de subsidieregeling Groene Daken. Er is inmiddels 1444 m² aan groene daken gerealiseerd en er is een vergunning verleend voor nog eens 562 m² groen dak. De kleinste aanvraag betrof een dak met een oppervlakte van 10 m². De grootste ingediende aanvraag betreft een groen dak met een oppervlakte van 520 m² op een nog te bouwen kerk in Dalem. Gemiddeld werd een oppervlakte van 32 m² groen dak aangevraagd en gerealiseerd. In totaal is Gorinchem in 2 jaar tijd ruim 2000 m² groen dak rijker geworden. Het ter beschikking gestelde bedrag van €50.000,- is volledig gebruikt.

SUBSIDIE VERLENGD Eelke Kraaijeveld, wethouder Duurzaamheid: ,,Vanwege de grote hoeveelheid aanvragen en de positieve effecten van een groen dak op de leefomgeving, heeft het college besloten de Groene Daken subsidie met een jaar te verlengen. Hierdoor krijgen nog meer inwoners, maar ook nog steeds bedrijven de mogelijkheid om een groen dak te realiseren. Groene daken geven onze stad en de buurt een groener aanzien en zijn goed voor de natuur en biodiversiteit. Bovendien isoleren groene daken goed. Zo is er minder energie nodig om een huis te koelen of te verwarmen. Goed voor de portemonnee én het klimaat.” 

STIMULERINGSLENING DUURZAAMHEID Naast de verlenging van de subsidieregeling Groene Daken loopt ook nog steeds de stimuleringsregeling Duurzaamheid. Via deze regeling kunnen (sport)verenigingen, VvE’s en scholen een zakelijke en renteloze duurzaamheidslening afsluiten en een grote stap maken in het verduurzamen van hun pand. In 2 jaar tijd hebben 3 organisaties van deze regeling gebruik gemaakt. Hoewel het aantal aanvragen achterbleef bij de verwachting zijn mooie projecten gerealiseerd. Bij een sportvereniging en een VvE is het dak uitgerust met zonnepanelen. Bij een andere sportvereniging werd een warmtepompinstallatie gerealiseerd. In totaal is er voor een bedrag van €121.000 aan leningen verstrekt via Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Verenigingen, scholen en VvE’s kunnen nog steeds gebruikmaken van deze mogelijkheid.

EVALUATIE Eind van het jaar worden beide regelingen opnieuw geëvalueerd. Geïnteresseerde particulieren, bedrijven, verenigingen en scholen kunnen voor informatie over de subsidie Groene Daken en de stimuleringslening Duurzaamheid kijken op www.gorinchem.nl/duurzaam.

De gemeente Gorinchem stimuleert de aanleg van groene daken. Dit zijn daken met mos, sedum, gras of kruiden. Sinds 1 maart 2020 bestaat de subsidieregeling Groene Daken. De subsidie is er voor woningeigenaren, huurders, erfpachters, Verenigingen van Eigenaren, andere verenigingen, woningcorporaties en bedrijven. De regeling subsidieert maximaal €25,- per m² te realiseren groen dak, tot een maximum van €15.000,- per aanvraag. Voor 2022 is een bedrag van € 25.000 beschikbaar.

De stimuleringslening Duurzaamheid voor verenigingen (inclusief Verenigingen van Eigenaren), stichtingen en scholen betreft een renteloze lening die bijdraagt aan de verduurzaming van gebouwen. De gemeente neemt de rentekosten voor haar rekening en staat garant voor het vastgestelde leningenplafond van €1 miljoen. De lening wordt aangevraagd bij de gemeente, maar wordt via een zakelijke lening verstrekt door Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Het te lenen bedrag bedraagt minimaal €2.500,- en maximaal €50.000,-.

advertentie
advertentie