Annemarie BonefaasFreubelrijkWestwagenstraat 344201 HH Gorinchemwww.freubelrijk.nl
Annemarie BonefaasFreubelrijkWestwagenstraat 344201 HH Gorinchemwww.freubelrijk.nl Tim Hartman

‘Knutselen, essentieel voor een kind’

13 oktober 2020 om 13:12 Zakelijk

GORINCHEM Knutselen is niet alleen leuk: het is ook nog eens leerzaam. Bij Freubelrijk kun je terecht voor knutselpakketten voor kinderen van alle leeftijden. Annemarie Bonefaas van Freubelrijk vertelt waarom knutselen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.

,,Voor een kind van een jaar tot aan pubers van vijftien jaar: voor elk kind hebben we knutselpakketten”, vertelt Annemarie. ,,Voor de kleinsten zijn er knutselpakketten die bijvoorbeeld de motoriek van het kind stimuleren. Voor de wat oudere kinderen hebben we meer uitdagende knutselpakketten. Voor meisjes bijvoorbeeld brei- en haakpakketten of pakketten waarbij ze armbandjes kunnen weven. Voor jongens zijn er meer technische knutselspullen van 4M, zoals het maken van een buitenthermometer of een klok met batterijen. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben er wel een knutselpakket van. Iets met de hand maken op vroege leeftijd is belangrijk, je kunt dat later altijd gebruiken.”

Met pakketten van bijvoorbeeld Djeco en Janod biedt Freubelrijk bovendien goede kwaliteit. Speciale vermelding wil Annemarie graag maken van de knutselpakketten van Pakje Plezier. ,,Deze knutselpakketten worden gemaakt van gerecyclede materialen en de inhoud van ieder pakket is dan ook uniek. De materialen worden verzameld en op de juiste maat geknipt, gesneden en gevouwen door mensen met een verstandelijke beperking. Heel gaaf dat niet alleen kinderen plezier aan zo’n pakket beleven, maar in de voorbereiding daarop ook deze mensen”, vertelt ze. ,,Het leuke is dat het geen kant-en-klare pakketten zijn, waardoor kinderen hun eigen fantasie erop los kunnen laten. We hoeven kinderen niet alles voor te kauwen, want uiteindelijk ontdekken ze zelf wel iets wat ze kunnen maken. Ze kunnen er een eigen invulling aan geven en daardoor extra trots zijn op wat ze maken.”

Annemarie wil sowieso aan ouders de tip geven om kinderen buiten de lijntjes te laten kleuren. ,,Kinderen moeten hun creativiteit en fantasie de vrije loop laten en niet te veel aangestuurd worden. Zet een pot lijm, stiften en een schaar neer en laat ze hun gang gaan. Al is het natuurlijk ook leuk om sámen met het kind te knutselen. Ga lekker aan de keukentafel zitten, begin lekker en probeer als volwassene het perfectionistische gevoel uit te zetten. Het hoeft niet precies volgens het plaatje, dat is zonde van de creativiteit. Een kind knutselt erop los en vindt alles mooi. Terwijl ze bezig zijn, leren ze probleemoplossend denken.”

Daarmee is knutselen essentieel voor de ontwikkeling van een kind, zo stelt Annemarie. ,,De iPads en telefoons zijn tegenwoordig de grote vijand van het knutselen en ouders zijn vaak ook bang voor troep. Maar het is zo leuk om lekker te knutselen: de stofzuiger is geduldig en het is niet erg dat kinderen vies worden. De lol die ze daarvan hebben is héél waardevol.”

advertentie
advertentie