Gezondheidscentrum LevenGordon OronEinsteinstraat 3A te Gorinchem0183 200 111www.gezondheidscentrumleven.nloron@gezondheidscentrumleven.nl
Gezondheidscentrum LevenGordon OronEinsteinstraat 3A te Gorinchem0183 200 111www.gezondheidscentrumleven.nloron@gezondheidscentrumleven.nl Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Meer Tijd voor de Patiënt

20 januari 2021 om 15:42 Zakelijk

GORINCHEM Op 4 januari is huisarts Gordon Oron in Hoog Dalem gestart met Gezondheidscentrum Leven. In de praktijk is ook plaats voor andere zorgverleners, met wie hij de samenwerking opzoekt. Het komende jaar geeft Gordon ons iedere maand een kijkje over zijn schouders. Deze maand stelt hij zichzelf voor.

Gordon Oron is 49 jaar jong, echtgenoot en vader van drie zoons. Hij werd geboren in Rotterdam en verhuisde op zijn tiende naar Roermond. ,,Met mijn Vwo-diploma op zak, ging ik geneeskunde studeren in Utrecht.” Oron wist al sinds zijn tiende dat hij huisarts wilde worden. ,,Dat had ik bedacht toen ik met een verzwikte enkel bij de huisarts zat. Ik was onder de indruk van zijn rustige uitstraling en goede aanpak van mijn probleem. Dat wilde ik later ook! Tijdens mijn studie raakte ik dat even kwijt; het grootste deel van de opleiding vond plaats in het ziekenhuis. Pas aan het einde van mijn coschappen liep ik stage bij een huisarts en toen wist ik het weer; dit is het mooiste vak. Na mijn studie ging ik aan de slag als arts-assistent kindergeneeskunde. Dat was een mooie tijd, het wrong alleen dat ik per dag soms maar een uur had voor patiëntencontact en de rest van de tijd bestond uit besprekingen. Mijn oude passie borrelde weer op. Ik solliciteerde voor de opleiding tot huisarts en werkte in de tussentijd bij de spoedeisende hulp in het Beatrixziekenhuis. Dat was een fantastische tijd en ik heb er enorm veel van geleerd. Na mijn studie nam ik samen met een studiegenoot de praktijk van dokter Muller in Leerdam over. De praktijk liep heel goed, maar er knaagde wel iets aan me. Luisteren naar de patiënt is de basis van de zorg, maar daar hadden we met tien minuten echt te weinig tijd voor. Dat zorgde voor tijdsdruk en stress en soms verwees ik mensen door naar het ziekenhuis, terwijl een deel ervan daar niet thuishoorde. Mijns inziens is dit handelen onder tijdsdruk mede oorzaak van de lange wachtlijsten in het ziekenhuis. In 2018 namen wij deel aan de pilot ‘Meer Tijd voor de Patiënt’ van Zorggroep Huisarts en Zorg. Onze consulten duurden daarbij vijftien minuten in plaats van tien en dat had resultaat; het aantal verwijzingen daalde met achttien procent en bij veel patiënten kwamen we in één consult tot de kern van het probleem. VGZ rolde het project in 2020 uit in de hele regio.”

BEWEGING Gordon is nog niet uitgeleerd; in juli verwacht hij de opleiding integrale- en leefstijlgeneeskunde af te ronden. Ook ging hij aan de slag met zichzelf. ,,Ik kan vanuit mijn stoel tegen iemand zeggen dat hij meer moet gaan bewegen, maar als je zelf niet beweegt en te zwaar bent, komt die boodschap niet aan. Visites doen we op de fiets, in mijn vrije tijd doe ik aan hardlopen, bootcamp en dans. Als je zelf beweegt, kan je er beter over vertellen. Practice what you preach!

Volgende keer hoopt Gordon wat te vertellen over het Consultatiebureau voor Ouderen.

advertentie
advertentie