Beeld van de uitstraling van Warenhuis Binnenstad
Beeld van de uitstraling van Warenhuis Binnenstad Hartje Gorinchem

Raad laaiend enthousiast over het Warenhuis Binnenstad

21 januari 2022 om 07:43 Zakelijk

GORINCHEM De Gorinchemse binnenstad kan wel een ‘boost’ gebruiken, zo was de reactie van raadslid Everdien Hamann op het plan van Hartje Gorinchem voor het Warenhuis. Na een gelikt filmpje van Hartje Gorkum toonden bijna alle  raadsleden zich laaiend enthousiast over de plannen. 

Roel Bronkhorst van Hartje Gorkum nam de complimenten met zichtbaar genoegen in ontvangst. Bijna een jaar geleden stond hij nog mistroostig op de zeepkist in het gemeentehuis met een noodkreet van de ondernemers om meer steun van de gemeenteraad vanwege de corona lockdown, nu zag hij de zon weer schijnen over de samenwerking met de gemeente. De plannen van Hartje Gorkum zijn onderverdeeld in vier blokken; dit zijn de inrichting van de openbare ruimte in de binnenstad, het oppimpen van de stegen  met groen en kunst, een nieuwe website voor het Warenhuis en de aanpak van social media. Voor deze twee laatste onderdelen wil Hartje Gorkum een contentmanager inzetten. 

STEGEN Bij de inrichting van de openbare ruimte denkt Hartje Gorkum aan de entree van de winkelstraten, de bewegwijzering, straatmeubilair en prullenbakken. Alles met eenzelfde uitstraling. Op de borden voor bewegwijzering staan QR codes voor meer informatie. Ook meer groen kan de stad wel gebruiken, zoals bijvoorbeeld in de vele stegen in de binnenstad. Ook kunnen stegen opgevrolijkt worden met kunst, Hartje Gorkum is daarvoor al in overleg met De Spreekkamer voor ideeën. Voor de website wil Hartje Gorkum het liefst aanhaken bij Mooi Gorinchem. 

FEESTVERLICHTING De plannen voor Het Warenhuis zijn straks onderdeel van de nieuwe BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) vanaf 2023 met als doelstellingen onderhoud en verdere invulling van het Warenhuis, feestverlichting en boomverlichting binnenstad. In de huidige BIZ wordt nog zo’n 70.000 euro besteed aan evenementen, maar die wil Hartje Gorkum straks inzetten voor het Warenhuis. Het totale budget van de BIZ is zo’n 120.000 euro;  voor Het Warenhuis is straks jaarlijks zo’n 70.000 tot 80.000 euro nodig. Voor het opstart van Het Warenhuis klopt Hartje Gorkum ook aan bij de gemeenteraad.

GEEN PRETPARK De raad toonde zich enthousiast over de plannen. ,,Ik zie mezelf daar straks al rondlopen”, zo liet Janneke Oversteeg (CDA) weten na het zien van het filmpje. Everdien Hamann sprak van een ‘booster voor de binnenstad’ die heel hard nodig is. Frank Barth (CU/SGP) sprak in meer Bijbelse termen over een ‘visioen’ voor de stad. Ook andere partijen waren enthousiast. SP raadslid Eva Dansen waarschuwde als enige  om ‘geen pretpark’ van Gorinchem te maken, de muurschilderingen in het filmpje vond ze wat over de top. 

GEEN TERRASHUUR De raad sprak voorafgaand aan de presentatie van Hartje Gorkum ook nog over de coronasteun aan  het bedrijfsleven. Zo liet wethouder Joost van der Geest weten dat de horecaondernemers ook in 2022 geen terrashuur hoeven betalen en dat hun terrassen net als voorgaande jaren uitgebreid mogen worden. Hij hield een kleine slag om de arm, komende dinsdag beslist het college definitief over dit voorstel. Andere voorbeelden van coronasteun is het Platform Gorkum.Next, dat sinds half november vorig jaar operationeel is. De gemeente werkt samen met IKG nog aan het stimuleren van de organisatiegraad op bedrijventerrein; ook wil ze haar inkoopbeleid aanscherpen met meer aandacht voor lokale ondernemers. Tevens wordt hard gewerkt aan de verkleining van het kernwinkelgebied; de raad nam hier in december een besluit over. Eerder nam de raad ook al het investeringsplan ‘Mooiste vestingstad’ aan. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Hartje Gorkum regelt ieder jaar de feestverlichting
In een tegeltableau is de herinnering aan de automatiek in de binnenstad op creatieve wijze verbeeld
Hartje Gorkum wil ook de stegen i de binnenstad opvrolijken
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie