Wethouder Joost van der Geest zet zich in voor een levendig winkelcentrum
Wethouder Joost van der Geest zet zich in voor een levendig winkelcentrum Fotografie Studio Ziezo

Hartje Gorcum blij met aanwijzing kernwinkelgebied in binnenstad

10 december 2021 om 15:46 Overig

GORINCHEM Roel Bronkhorst, voorzitter van Hartje Gorcum, is blij met de vaststelling van het kernwinkelgebied in de binnenstad en de bijbehorende subsidiemogelijkheden. Samen met de gemeente en de stichting Binnenstadmanagement trokken ze samen op onder aanvoering van kwartiermaker Jeroen Wichers. Ook wethouder Joost van der Geest is trots op het resultaat.

,,Het is heel mooi gelopen met twee grote bijeenkomsten, op de tweede bijeenkomst waren meer dan tachtig vastgoedeigenaren aanwezig. Je moet samen commitment hebben over de aanpak. De kwartiermaker Wichers gaat straks an de slag met de uitvoering. Voorwaarde is dat er nooit geen sprake mag zijn van dwang als ondernemers bereid zijn om te verhuizen naar het kernwinkelgebied. De subsidie kan dan net een zetje geven om daadwerkelijk te verhuizen”, zo vertelt Bronkhorst nadat de gemeenteraad een definitief besluit heeft genomen over een toekomstbestendig kernwinkelgebied en de zogenaamd verkleuringsgebieden. Bronkhorst is realistisch genoeg om te beseffen dat de effecten voor de consumenten nog niet direct merkbaar zijn. ,,Misschien over twee jaar wel. We gaan dan ook nog meer doen voor de consument zoals ons plan voor Warenhuis Gorcum. We willen mensen een leuke beleving bieden door meer sfeer in de stad te brengen. Misschien zegt een ondernemer in het randgebied dan wel dat hij graag verhuist. We zijn de mooiste vestingstad geworden, maar we moeten dat met Warenhuis Gorcum nog meer laten zien”. 

STEGEN Bronkhorst is overtuigd dat ook de gemeente dat belang inziet van een levendig centrum. Een meer compact centrum met een concentratie aan winkels, horeca, cultuur of wonen biedt meer beleving en voorkomt leegstand in het winkelgebied. Naast het concept Warenhuis Gorcum heeft Hartje Gorcum ook een stegenplan bij de gemeente ingediend. Het plan voorziet in verfraaiing van de vele stegen tussen bijvoorbeeld de Gasthuisstraat en de Markt, maar ook de stegen aan de Langendijk die belangrijk zijn in het kernwinkelgebied. ,,We willen de stegen opwaarderen met bijvoorbeeld een muurschildering. Denk aan een steeg met een raam dat is afgedekt met een houten plaat of stegen met kale blinde muren.” De plannen liggen nu bij de gemeente en Bronkhorst is positief over de medewerking vanuit het stadhuis. 

LEVENDIG CENTRUM Ook wethouder Joost van der Geest is positief over de ontwikkeling naar een kernwinkelgebied. “Ik ben erg trots op het resultaat om tot dit kernwinkelgebied te komen, maar minstens net zo trots op het proces. Op initiatief van Binnenstad Management zijn we met vastgoedeigenaren in overleg gegaan over de functionele indeling van de binnenstad en de begrenzing ervan. Om te komen tot een levendige compact centrum is een beweging noodzakelijk. Het betekent dat je minder m2 winkels creëert in een kernwinkelgebied en de aangrenzende gebieden (verkleuringsgebied) een eigen karakter geeft. De subsidie is echt een stimulans voor de eigenaren van de panden. Hiermee kiezen voor de strategie van stimuleren en verleiden, niet van dwang.” 

STIMULERINGSSUBSIDIE In de stimuleringssubsidie is ook gevelsubsidie opgenomen. Hiermee kunnen pandeigenaren met vastgoed in het kernwinkelgebied een bijdrage ontvangen bij verbetering van de gevel. De gemeenteraad heeft bijna 5 ton beschikbaar gesteld. Daarnaast is er ook een stimulans om functies te verhuizen of van functie te veranderen voor de eigenaren. Dit gebeurt op vrijwillige basis maar biedt voor alle betrokken partijen de kans met elkaar te komen tot een levendige toekomstbestendige compact centrum. Het college gaat de stimuleringssubsidies uitwerken in een subsidieverordening. Naar verwachting kan vanaf 1 februari 2022 aanspraak op de subsidies gedaan worden. In verschillende verbanden wordt verder gepraat met de vastgoedeigenaren en ondernemers. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Hartje Gorcum zet zich in al jaren in voor een levendige binnenstad, zoals hier tijdens het lentefeest in 2019
Gevelreclame siert de Zustersteeg
Het gedicht 'Geborgenheid' van Jenneke Mijnlieff-Verschoor in de Tinnegieterssteeg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie