Marcel Dassen overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Reinie Melissant
Marcel Dassen overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Reinie Melissant Aangeleverd

Marcel Dassen schrijft boek ‘Voor elk gesprek het juiste woord’

25 februari 2023 om 18:45 Zakelijk

SLEEUWIJK Het boek ‘Voor elk gesprek het juiste woord’ van Marcel Dassen lijkt nog het meest op een encyclopedie met de basistechnieken voor een goed gesprek. Het is zijn eerste boek en verscheen in januari. Inmiddels werkt hij aan een tweede boek over ‘de betrouwbare leider’. 

Lang werkte Marcel Dassen als communicatie adviseur bij de overheid, juist daar ontdekte hij dat (het) je door het (in) voeren van gesprekken de verbinding kunt maken. In zijn boek vind je alle mogelijke vragen ter voorbereiding van een goed gesprek, het begint met de basistechnieken, maar gaande weg komen ook de meer strategische gesprekken aan bod. Het boek heeft een handzaam formaat, zodat je het makkelijk in je zak kunt steken. Het eerste exemplaar van het boek bood hij burgemeester Reinie Melissant aan. Zij is betrokken bij Gorinchemindialoog.nl 

,,Je kunt het boek van pagina tot pagina lezen, maar het is ook gemakkelijk om even snel te raadplegen. Bijvoorbeeld over hoe je vragen stelt, wat voor soort vragen je stelt, zijn ze open of gesloten? Maar ook over het waarom van vragen stellen.” Dassen deed een jaar lang over de samenstelling van het boek en putte daarbij uit zijn eigen ervaringen als trainer en coach. ,,Het boek beschrijft in essentie wat ik doe en dat is voor mij de toegevoegde waarde. Als trainer en coach ben je altijd op zoek naar de verbinding. Jagers en verzamelaars,  mensen van duizenden jaren geleden, zouden nu stapelgek worden van alle prikkels om hen heen. Zij konden in die tijd alleen als groep overleven doordat wij als mens emotioneel met elkaar kunnen verbinden. Elkaar aanvoelen was toen en is vandaag nog steeds belangrijk om als groep sterker te worden. Gesprekken helpen om zich in elkaar te verdiepen. Steeds vragen hoe iemand de dingen ziet, dat is belangrijk voor een leidinggevende. Zo bouw je aan een relatie van veiligheid en vertrouwen.” 

Voor het boek gebruikte Dassen tevens zijn ervaringen als dialoogbegeleider, daarin laat hij zich verrassen door het enthousiasme van deelnemers. ,,Het is nooit vanzelfsprekend dat mensen een dialoog aan gaan en naar elkaar willen luisteren, dat blijft altijd een bijzondere ervaring.” Zelf is Dassen al tien jaar gespreksleider bij Gorinchem in dialoog, burgemeester Reinie Melissant is ambassadeur van Gorinchem in dialoog. Inmiddels schrijft hij aan zijn tweede boek over de ‘betrouwbare leider’. Het boek moet eind 2023 gereed zijn Vooral authenticiteit en effectiviteit zijn belangrijk om mensen en organisaties duurzaam met elkaar te verbinden. ,,Met mijn bedrijf wil ik mensen laten zien hoe je plezier kunt hebben in het leidinggegeven, waardoor iedereen (je dit geldt voor iedereen) met meer plezier blijft werken.”

Het boek kan rechtstreeks besteld worden op Amazon.nl, de prijs is 19,95 euro. Voor grotere aantallen vanaf 10 stuks kan contact opgenomen worden met de schrijver zelf via zijn website.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie