Nienke van Gelderen van Arkestad Notarissen. Zij kan u alles vertellen over de gevolgen van een erfenis.
Nienke van Gelderen van Arkestad Notarissen. Zij kan u alles vertellen over de gevolgen van een erfenis. MINISTERIE VAN BEELD
De specialist

Een erfenis aanvaarden? Weet goed waar u aan begint en laat u informeren!

4 maart 2023 om 14:04 Zakelijk

GORINCHEM Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Deze keer over zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen van een erfenis.

Bij een overlijden heeft u als erfgenaam drie keuzes: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Het is heel belangrijk om te weten hoe de overledene er financieel voor stond. Zijn er schulden, dan loopt u de kans dat u daarvoor opdraait!

ZUIVER AANVAARDEN

U neemt alles van de overledene over, inclusief de schulden. Hiervoor kan een verklaring van zuivere aanvaarding worden afgelegd. Maar pas op. Ook als u zo’n verklaring niet heeft afgelegd, kan de wet er van uitgaan dat u zich ‘ondubbelzinnig en zonder voorbehoud’ als erfgenaam gedraagt. U neemt bijvoorbeeld spullen mee uit de woning van de overledene, neemt geld op uit de nalatenschap of ontruimt de woning zonder de bezittingen te beschrijven, waardoor eventuele schuldeisers kunnen worden benadeeld. Dan is er volgens de wet toch sprake van zuiver aanvaarden. Met alle eventuele kostbare gevolgen van dien.

BENEFICIAIR AANVAARDEN

Ook wel genoemd ‘aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving’. Dat houdt in dat u de schulden alleen hoeft te betalen voor zover die uit het vermogen van de overledene kunnen worden betaald. U hoeft dan dus niet met uw eigen geld bij te passen. Denkt u dat de kosten uit de erfenis hoger zijn dan de baten? Dan is beneficiair aanvaarden de beste optie.

VERWERPEN

U kunt de erfenis in een verklaring bij de rechtbank verwerpen. U bent dan geen erfgenaam van de overledene en loopt geen financieel risico. Pas op: u mag zich dan niet meer met de nalatenschap bemoeien.

ONVERWACHTE SCHULDEN

Er kunnen na zuiver aanvaarden onverwachte schulden opduiken. Dit komt erg weinig voor, maar wees grondig in uw onderzoek naar eventuele tegenvallers. Had u een plotseling tevoorschijn komende schuld met enig speurwerk kunnen zien aankomen, bijvoorbeeld een belastingaanslag of iets dergelijks, dan zal de rechter waarschijnlijk bepalen dat u voor de betaling ervan opdraait.

CONTACT

Heeft u vragen over aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Kijk op www.arkel-stad.nl, mail naar info@arkel-stad.nl of bel met Nienke van Gelderen op 0183 216692. Zij kan u alles vertellen over de gevolgen van een erfenis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie