
ArkelStad Notarissen: Samenwonen? Weet wat je afspreekt!
5 juli 2023 om 09:37 ZakelijkGORINCHEM Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Samenwonen zonder afspraken op papier te zetten, bijvoorbeeld. Die afspraken kunnen belangrijk zijn, want liefde overwint veel, maar (soms) niet alles. Een goed gesprek met de notaris kan problemen in de toekomst voorkomen. Dat is goed voor u en voor de romantiek.
Het is best een begrijpelijke vraag: waarom zouden we een notarieel samenlevingscontract maken? Alles tussen ons gaat toch prima? En wat voor zin heeft het, als we later toch willen gaan trouwen? Goede afspraken aan de keukentafel zijn toch ook prima? We horen het van veel samenwoners die (nog) niet met elkaar zijn getrouwd of (nog) geen geregistreerd partnerschap hebben. En natuurlijk, ongehuwde samenwoners kunnen zelf, zonder de notaris erbij te betrekken, mondelinge afspraken maken of een schriftelijk contract maken. Maar het probleem daarbij is: hoe bewijs je wat er precies is afgesproken? Zeker als op een kwaad moment de relatie stuk zou lopen?
NOTARIEEL SAMENLEVINGSCONTRACT
Die problemen voorkom je door een samenlevingscontract te laten opstellen bij de notaris. Het notariële samenlevingscontract biedt duidelijkheid. Denk maar aan afspraken over de woning (zeker als deze op naam van één persoon staat) bij uit elkaar gaan of overlijden, over het bijdragen aan de huishoudpot, of eventuele alimentatie afspraken (er is standaard géén alimentatieverplichting). Ook kan de notaris u informeren of het zinvol is een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, om bij onverwacht overlijden van de kostwinner een deel van de hypotheek te kunnen aflossen. Als deze afspraken in een notariële akte worden vastgelegd, hoef je niet te procederen om de afspraken in een notarieel samenlevingscontract uit te laten voeren. Ook stellen pensioenmaatschappijen bijna altijd als voorwaarde dat partners een notarieel samenlevingscontract moeten hebben, als ze elkaar willen aanwijzen als pensioengerechtigde.
KOSTEN VAN DE HUISHOUDING
Ook heel praktische zaken kunnen in een notarieel samenlevingscontract worden genoteerd. Zaken waar je gemakkelijk aan voorbij gaat. Denk aan de kosten van de huishouding. Worden deze door ieder voor de helft gedragen of naar verhouding van het inkomen? En wat wordt precies gezien als inkomen? Ook voor de gezamenlijke woning is het verstandig een regeling te treffen: heeft de ene partner een schuld aan de ander, als die een groter deel van de koopprijs heeft betaald of een verbouwing heeft gefinancierd? Stijgt en daalt die eventuele schuld dan met de waarde van het huis mee?
CONTACT
Heeft u vragen over ‘samenwonen zonder afspraken’? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Kijk op onze website www.arkel-stad.nl, mail naar info@arkel-stad.nl of bel Nienke van Gelderen, 0183 21 66 91.
Arkelstad Notarissen