ArkelStad notarissenKleine Landtong 174201 HL GorinchemTelefoon: 0183 – 21 66 00
ArkelStad notarissenKleine Landtong 174201 HL GorinchemTelefoon: 0183 – 21 66 00 MINISTERIE VAN BEELD

De Specialist: ArkelStad notarissen - Testament? Regel het op tijd!

2 augustus 2023 om 13:17 Zakelijk

GORINCHEM Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Deze keer over het belang van een doordacht testament. Aan wie wilt u wat nalaten als u overlijdt? En wie gaat de afwikkeling op zich nemen? Als u dat niet vooraf zelf bepaalt, kunnen er na uw overlijden grote problemen door ontstaan. Daar zit niemand op te wachten.


‘Ik heb eigenlijk nog niets geregeld en wat nu als me in de vakantie iets overkomt? Wie zorgt er dan dat mijn partner en de kinderen goed achterblijven?’. Het wordt ArkelStad notarissen geregeld gevraagd. Om te beginnen: praten over een testament is heel normaal en verstandig. Ook als het gaat om eventuele voogdij over uw achtergebleven minderjarige kinderen. Als u niets op papier zet, bepaalt het wettelijk erfrecht wie van u erft en welk deel. En ook wie het toezicht op uw minderjarige kinderen krijgt. Dat gebeurt puur op basis van het erfrecht, daar komt geen emotie bij kijken. De zorg voor achtergebleven minderjarige kinderen komt via jeugdhulpverlening bij een rechter terecht. Uw eigen wensen en ideeën daarover kunt u dus beter zelf vastleggen.

We zetten de belangrijkste voordelen van een testament kort op een rijtje

1. Zoals gezegd bepaalt u zelf wie uw vermogen krijgt en wanneer (denk aan een langstlevende-regeling, waarbij kinderen moeten wachten op hun kindsdeel).
2. U bepaalt wie de voogdij over uw minderjarige kinderen krijgt.
3. U bepaalt wie de afwikkeling van de nalatenschap zal verzorgen.
4. U kunt eventuele stiefkinderen mee laten erven.
5. U kunt uw (ongehuwd) samenwoonpartner in de erfenis betrekken. Dit is zeker essentieel als er kinderen zijn; de samenwoonpartner heeft anders vrijwel geen rechten in de nalatenschap.
6. U kunt een kind onterven en bepalen dat de legitieme portie van het kind niet opeisbaar is, zolang uw echtgenoot/partner nog leeft.
7. Voor een gehandicapt kind kan een erfenis op maat worden vastgesteld.
8. U bepaalt zelf wie welk deel van de erfenis krijgt.
9. U kunt met een legaat regelen dat u een vast geldbedrag of een specifiek erfstuk aan een bepaald persoon wilt nalaten.


Al deze praktische voordelen van een testament klinken vanzelfsprekend, maar ze moeten wél op papier worden gezet. Doet u dat niet, dan kan dat na uw overlijden zorgen voor veel onduidelijkheid, frustratie en onmin tussen de nabestaanden. En dat wil natuurlijk niemand.

Heeft u vragen over het belang van een testament? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Kijk op onze website www.arkel-stad.nl, mail naar info@arkel-stad.nl of bel Nienke van Gelderen, 0183 21 66 912.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie